Un bărbat în vârstă de 40 de ani, din comuna Frumosu, a fost ridicat de poliţişti acum două zile şi dus în Penitenciarul Botoşani, după ce a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru implicarea într-o faptă de omor comisă tocmai în 1999. Cazul lui Mihai Gheorghe Ureche este unul demn de un scenariu de film plin de suspans şi de răsturnări de situaţie. Mai întâi, crima a fost descoperită foarte târziu, după 13 ani, în urma mărturisirii făcute de fiul celui ale cărui oseminte aveau să fie găsite îngropate într-o grădină. Pentru omor au fost puşi sub acuzare doi fraţi. Unul a recunoscut din start şi a luat 10 ani de închisoare, în timp ce al doilea, Mihai Gheorghe Ureche, a primit 20 de ani de închisoare. Închis, Mihai Gheorghe Ureche a reuşit însă să obţină redeschiderea procesului, fapt care se întâmplă foarte rar, şi să obţină în final o reducere a pedepsei de la 20 de ani la 8 ani de închisoare.
Un bărbat intrat în pământ, la propriu, despre a cărui soartă nu s-a ştiut nimic timp de 13 ani
Povestea din acest caz începe în 1999, când Sorin Constantin Badale, în vârstă de 42 de ani, din comuna Frumosu, a dispărut. Anchetatorii au crezut că acesta a fugit, întrucât pe numele său exista un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru furt. La vremea respectivă au fost unele suspiciuni, existând voci care au relatat că bărbatul a fost bătut crunt de cumnaţii săi. Pentru că nu a fost găsit cadavrul şi nu au existat nici alte indicii de omor, cazul lui Badale a rămas în evidenţele poliţiei ca dispariţie neelucidată. Badale a rămas în evidenţe ca fugar, deşi era la doi metri sub pământ. 13 ani mai târziu, în 2012, fiul celui dispărut, Nicolae Gabriel Badale, arestat preventiv într-un dosar de trafic de minori şi proxenetism, a făcut o mărturisire şoc din spatele gratiilor. Nicolae Gabriel Badale, care în 1999 avea 7 ani, a relatat cum tatăl său a fost omorât în bătaie de fraţii mamei sale. El a povestit că tatăl său era agresiv şi îşi bătea soţia, iar cei doi cumnaţi l-au bătut până ce l-au omorât. Tânărul a indicat inclusiv locul în care a fost îngropat tatăl său, în grădina din spatele casei în care a locuit. A urmat verificarea sesizării la faţa locului, iar în grădina casei părăsite au fost găsite oseminte umane. S-a stabilit ulterior, după expertize genetice, antropologice şi medico-legale, că osemintele îi aparţin bărbatului dispărut în 1999 şi că acesta a murit în urma unui act criminal. Cei doi autori, fraţii Mihai Gheorghe Ureche şi Vasile Bidirel (fost Ureche) au fost trimişi în judecată, iar primele condamnări au venit în 2014, respectiv în 2015.
Vasile Bidirel, care a recunoscut comiterea omorului şi a colaborat cu anchetatorii, a fost condamnat, în 2014, la zece ani de închisoare cu executare, în timp ce Mihai Gheorghe Ureche a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, ca principal autor al faptei, în martie 2015.
Incredibila schimbare a pedepsei, de la 20 la opt ani
Povestea acestui halucinant caz nu s-a oprit însă aici. Mihai Gheorghe Ureche, condamnat la 20 de ani de închisoare, a fost plecat în Italia, probabil fugit, fiind judecat în lipsă şi condamnat tot în lipsă ca principal autor al faptei. În aprilie 2015, acesta a fost reţinut de carabinierii italieni, fiind extrădat în România. A ajuns direct în penitenciar, condamnat la 20 de ani de închisoare, de unde a cerut redeschiderea procesului penal. De regulă, în cazul condamnaţilor definitiv, astfel de solicitări se admit foarte greu, doar atunci când există elemente clare că este posibil să se fi făcut o eroare. În luna martie a anului trecut, Curtea de Apel Suceava a admis apelul, a desfiinţat sentinţa de condamnare la 20 de ani de închisoare şi a retrimis dosarul la Tribunal, dispunând totodată punerea de îndată în libertate a lui Ureche. Aşa a revenit Mihai Gheorghe Ureche acasă, la Frumosu, unde a stat până acum două zile. Rejudecat de Tribunalul Suceava, acesta a primit doar opt ani de închisoare. Această decizie nu a mai fost atacată cu apel, astfel că a rămas definitivă. Foarte probabil, Mihai Gheorghe Ureche a venit cu argumente că nu el este principalul autor al faptei, conform declaraţiilor date de fratele său. Motivele acestei surprinzătoare revocări a pedepsei iniţiale, de 20 de ani de închisoare, urmează a fi detaliate într-un alt număr al cotidianului nostru.