Nivelul de insecuritate şi frică al oamenilor de la Șcheia a ajuns la cote atât de ridicate din cauza comunităţii de romi încât mulţi iau în calcul să se mute, chiar dacă şi-au făcut case noi în care au investit foarte mulţi bani. Una dintre familii a luat deja o decizie radicală: s-a mutat în chirie, într-un apartament din Suceava. Cătălin Mandache, din Șcheia, a luat această decizie pentru a-şi proteja cei doi copii şi soţia, după ce patru fraţi din familia Bozomală i-au spart maşina şi casa, în timp ce femeia şi copiii erau în locuinţă. Bărbatul şi-a luat cu el din casa din Șcheia cele mai multe dintre bunurile de valoare şi plăteşte chirie pentru un apartament din Suceava, în timp ce casa din Șcheia stă nelocuită.
Teroarea de acum o lună, peste care femeia şi copiii nu au putut trece
Pe 6 martie, în jurul orei 13.00, în timp ce Cătălin Mandache conducea un autoturism VW Transporter pe strada Aeroportului din Şcheia, înspre locuinţa sa, s-a intersectat la un moment dat cu Marian Simion Bozomală, în vârstă de 23 de ani, şi doi fraţi de-ai lui. Bărbatul îi cunoştea pe cei trei, în condiţiile în care casa sa este aproape de cea a familiei de romi, iar aceştia i-au mai făcut probleme, spărgându-i o maşină. Unul dintre fraţii Bozomală a simulat că loveşte cu sapa autoturismul, Cătălin Mandache având un schimb de replici cu cei trei.
După aproximativ 8-10 minute, în timp ce Cătălin Mandache se afla în locuinţă, împreună cu soţia şi cei doi copii, un băiat de 4 ani şi unul de 10 ani, bărbatul a auzit strigăte şi înjurături din faţa porţii. Imediat după aceea i-a văzut pe Cornel Iulian Bozomală, de 15 ani, şi pe Marian Simion Bozomală, de 23 de ani, sărind gardul în curtea locuinţei sale. Cei doi s-au repezit spre casă şi au spart două geamuri de la fereastra unei camere, aruncând cu pietre. Au ieşit apoi în stradă, unde, împreună cu ceilalţi doi fraţi, Simi Nicolae Bozomală, de 20 de ani, şi Ilie Robert Bozomală, de 21 de ani, au lovit autoturismul VW Transporter parcat în faţa porţii, spărgând mai multe geamuri. În timpul atacului cu pietre asupra casei familiei Mandache, cei doi soţi şi copiii s-au refugiat într-o cameră din spatele locuinţei, pentru a scăpa de furia agresorilor.
După acest episod violent, trei dintre fraţi au stat 24 de ore în arest, după care procurorul de caz a decis că pot fi cercetaţi în continuare în libertate.
Au renunţat la casă pentru a avea linişte şi siguranţă
Cătălin Mandache, care nu a ezitat nici un moment să depună plângere penală, spune că soţia şi copiii nu au putut trece peste acel moment, mai ales că fraţii Bozomală au continuat să le dea târcoale la casă după cele 24 de ore de arest:
„Copiii erau foarte speraţi, soţia la fel. Ne-am temut că ne-ar putea da foc la casă. Ne-am luat bunurile şi ne-am mutat în chirie la Suceava. La Șcheia nu ne mai întoarcem, vom încerca să vindem casa”, ne-a mărturisit bărbatul.
El a povestit că soţia şi copiii nu mai puteau merge la serviciu, respectiv la şcoală, în condiţiile în care aveau de mers o porţiune pe jos, până la microbuz.
„Ne-am mutat pentru siguranţa soţiei şi a copilului, chiar dacă am lăsat în urmă munca de o viaţă. Pentru câţiva borfaşi pe care nu îi poate nimeni pune la punct am ajuns să nu mai putem sta în propria casă”, s-a plâns bărbatul. Acesta spune că intensificarea patrulelor de poliţie şi jandarmi din ultimele săptămâni au efect doar pe moment, efectiv cât maşinile forţelor de ordine stau în zonă.
Cătălin Mandache este hotărât să nu dea înapoi în cazul dosarului penal în care este parte vătămată şi spune că o va face şi pentru a-i ajuta pe vecinii care stau la Șcheia.
Oamenii aşteaptă măsuri concrete de la Primăria Șcheia
Localnicii din Șcheia care au casele în apropiere de cele ale romilor se plâng că Primăria Șcheia nu ia măsurile concrete promise faţă de casele ridicate ilegal, fără autorizaţii, de familiile de romi. Doar aşa, problema furturilor s-ar putea atenua, cred oamenii, prin măsuri drastice de îndepărtare a celor care nu au ce căuta în zonă şi de constrângere spre muncă a celor care au domiciliul în Șcheia, încasează ajutoare sociale, dar nu muncesc nici măcar o oră nicăieri.
Păgubiţi de hoţii din Șcheia – grup cu peste 400 de membri pe Facebook
Oamenii de la Șcheia care au probleme cu furturile repetate din case şi maşini, fapte însoţite adesea şi de distrugeri importante, şi-au creat un grup pe Facebook - Păgubiţi de hoţii din Șcheia. Grupul are 441 de membri, iar oamenii îşi exprimă aici nemulţumirile, însoţite şi de imagini cu furturi surprinse în flagrant.
Ultima problemă semnalată este legată de fumul dens care acoperă de câteva zile Șcheia. Localnicii vorbesc că este vorba tot de romi care dau foc cablurilor pentru a scoate din ele cupru şi aluminiu pentru centrele de fier vechi.
Datele poliției indică o scădere a infracționalității la Șcheia, după sporirea patrulelor
O analiză operativă a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava arată că la începutul anului 2017 la nivelul Poliției Șcheia existau în lucru 719 dosare penale, din care 429 cu autori cunoscuți și 290 cu AN (autori necunoscuți).
De la începutul anului, au fost înregistrate alte 33 de dosare cu autori cunoscuți și 40 cu AN.
În ultima perioadă polițiștii au organizat 9 percheziții domiciliare la Șcheia, fiind dispusă măsura reținerii față de 2 suspecți, în timp ce unul a fost și arestat preventiv de judecători. Interesantă este și analiza legată de cei care sunt suspecți de fapte penale: 9 sunt minori cu vârste între 14 și 16 ani, 7 minori cu vârste între 16 și 18 ani, iar 22 majori.
În ultima perioadă, în martie, numărul de infracțiuni sesizate a scăzut semnificativ. În perioada 13-19 martie, au fost înregistrate doar trei plângeri penale la Șcheia: un furt din auto, o agresiune minoră între doi minori și o înșelăciune legată de o firmă de mobilă.