Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată pentru al patrulea an consecutiv prin manifestările organizate luni, 3 aprilie, de Grădiniţa Specială Fălticeni, în parteneriat cu Primăria municipiului Fălticeni, Grădiniţa „Pinocchio”, Colegiul „Vasile Lovinescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Şcoala Gimnazială Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Gimnazială Nr. 2 „Ion Irimescu”, Şcoala Gimnazială Nr. 3 ”Mihail Sadoveanu” şi Centrul „Sfânta Tereza” din cadrul Fundaţiei FARA. Instituţiile partenere au desfăşurat în comun mai multe activităţi având ca scop informarea şi conştientizarea populaţiei asupra importanţei detectării timpurii a Tulburărilor din Spectrul Autismului (TSA).
De la ora 10,00, copii cu dizabilităţi, împreună cu cadre didactice de la Grădiniţa Specială şi voluntari de la colegiile „Mihai Băcescu” şi „Vasile Lovinescu”, au plecat într-un marş pe traseul Grădiniţa Specială - Primăria Fălticeni – Stadionul „Tineretului”. În faţa clădirii administraţiei locale copiii de la Grădiniţa Specială au realizat cu ajutorul elevilor de liceu şi de la şcolile gimnaziale desene pe asfalt şi au împărţit fundiţe albastre. În mijlocul lor a poposit şi primarul Cătălin Coman, care a făcut cunoscut faptul că instituţia pe care o reprezintă sprijină astfel de activităţi, precizând că toate persoanele cu dizabilităţi şi în special aceşti copii cu deficienţe au nevoie de sprijinul comunităţii, al instituţiilor şi al organizaţiilor neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile educaţie, sănătate, servicii sociale, drepturile omului. “Această activitate organizată cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului este foarte importantă pentru a transmite un mesaj de unitate”, a precizat edilul fălticenean.
Pe Stadionul „Tineretului” au fost lansate spre cer baloane albastre, culoare ce poartă mesajul persoanelor cu autism, şi s-au desfăşurat jocuri în aer. În timpul marşului au fost distribuite materiale informative referitoare la tulburările din spectrul autist, iar terapeuţii Grădiniţei Speciale au prezentat rezultatele obţinute în terapia cu copiii şi adolescenţii cu autism.
Mihaela Sandu, directoarea Grădiniţei Speciale Fălticeni, a precizat: “Ne-am alăturat campaniei internaţionale de conştientizare a autismului şi pentru faptul că în grădiniţa noastră şcolarizăm şi copii cu acest diagnostic. Ne bucurăm că alături de noi sunt şi alte instituţii şcolare din Fălticeni, avem semnale că pe lângă elevii prezenţi în şcolile şi grădiniţele din zonă au fost organizate activităţi de conştientizare a autismului”.
Pentru sensibilizarea şi conştientizarea populaţiei din municipiul Fălticeni au fost distribuite materiale de promovare a serviciilor oferite copiilor cu autism în cadrul Grădiniţei Speciale Fălticeni. Au avut loc şi activităţi ludice de relaxare şi socializare cu participarea copiilor din Grădiniţa Specială şi a preşcolarilor şi şcolarilor din învăţământul de masă, discuţii libere cu părinţii, dezbateri, activităţi practice.
“La fel ca şi în ceilalţi ani, Fălticeniul se alătură campaniei mondiale de conştientizare a autismului prin organizarea unor manifestări care îşi propun să informeze cetăţenii cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu TSA şi familiile acestora. Evenimente de conştientizare a autismului vor avea loc toată luna aprilie în mai multe oraşe din România, printre care şi Fălticeni”, a precizat prof. Cristina Lemni, coordonatorul activităţii.