Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi Fundaţia Colegium XXI din Bucureşti au organizat, în perioada 30 martie-3 aprilie, activităţi de informare cu 170 de elevi şi cadre didactice din Suceava, pe tema traficului ilicit de bunuri culturale de patrimoniu.
Acţiunea a fost pusă în aplicare de poliţistul sucevean specialist în probleme de patrimoniu, subinspectorul Alexandru Bogdan Lateşi, şi s-a avut în vedereobiectivul Poliţiei Române „Încurajarea, atât a populaţiei cât şi a instituţiilor publice şi private să raporteze cazurile de trafic ilicit de bunuri culturale mobile”
În cadrul acţiunilor de informare au fost prezentate filme educative şi materiale power-point, iar elevii au avut posibilitatea să dobândească cunoştinţe despre importanţa preţuirii patrimoniului naţional. De asemenea, au fost prezentate aspecte privind încălcarea legislaţiei referitoare la protejarea bunurilor de patrimoniu şi avizarea persoanelor în vederea deţinerii de echipamente de căutare metale preţioase. S-a pus accent în special pe condiţiile legale în care se pot folosi detectoare de metale şi mai ales ce trebuie făcut atunci când este descoperit, întâmplător, un bun care ar putea avea valoare de patrimoniu. Activităţile propuse s-au desfăşurat, în prima parte, în cadrul Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu” din municipiul Suceava şi ulterior la Muzeul de Istorie din Suceava, iar la final elevii şi profesorii participanţi au primit materiale didactice şi promoţionale care au fost asigurate de Direcţia de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române.