Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este sărbătorită în fiecare an pe 2 aprilie cu scopul de a informa şi sensibiliza publicul larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora, lucru pe care l-au făcut şi elevii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI). Campania “Sunt aici pentru tine!”, coordonată de profesorii Gabriela Neofet, Camelia Darie, Laura Cazan, Mirela Farcane, Raluca Ratoi, Florinela Cuconu, Sinziana Golea, s-a desfăşurat vineri, 31 martie, în sala de festivităţi şi pe platoul şcolii. Aici au avut loc numeroase activităţi la care au participat copii, familiile acestora, cadrele didactice, dar şi partenerii din proiect: Palatul Copiilor Suceava, reprezentat de prof. Petronela Rusu, Asociaţia Dum Spiro Spero, preşedinte Bianca Paşnicuţu, ONG ASPA, preşedinte Sorin Lazarovici.
Program artistic
După cuvântul de deschidere al directoarei CSEI, prof. Gabriela Lupaşcu, şi al inspectorului şcolar pentru învăţământul special Ionel Dumistrăcel, a urmat un scurt moment artistic: dans popular cu ansamblul folcloric al CSEI Suceava, coregraf Ion Băiţan, dans sportiv latino american, susţinut de elevii Bianca Palaghiciuc şi Justin Ioan Mureş, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, Grupul vocal „Teens” al Colegiului Tehnic „Petru Muşat” Suceava, profesor Elena Stănescu.
Pe platoul şcolii, elevii şi cadrele didactice, îmbrăcaţi în albastru, culoarea simbolică a Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, au asistat la o secvenţă de dresaj canin, prezentată de Carmen şi Nicolae Semeniuc, de la Şcoala de Dresaj „Seven K9” Suceava.
„Să creştem împreună!”
În aceeaşi zi au urmat acţiuni de plantare de copaci şi flori, împreună cu elevi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, sub îndrumarea profesorilor Ramona Chiper şi Livia Vranciu, sub deviza „Să creştem împreună!”. Pe unul dintre pereţii şcolii, mai mulţi copii cu autism, ajutaţi de elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, profesor Camelia Rusu Sadovei, şi elevi de la Şcoala Primară Tăuteşti Zamostea, profesor coordonator Alina Agavriloaie, au colorat, devenind „mici pictori”, imaginându-şi lumea în care vor trăi.
Ziua s-a încheiat cu realizarea unei funde umane şi lansarea de baloane colorate. Directoarea Gabriela Lupaşcu a declarat că “autismul este o tulburare complexă, cu efecte asupra socializării, comunicării, comportamentului. De aceea, este nevoie de conştientizarea acestui lucru în rândul publicului larg, pentru ca toţi copiii şi tinerii cu autism să poată beneficia de servicii şi intervenţii specializate care să-i ajute să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii”.