Potrivit unui comunicat primit la redacţie, în urma deciziei Forest Stewardship Council (FSC®) din februarie 2017 de a se dezasocia de Grupul Schweighofer, compania austriacă a început un dialog cu FSC® sub forma unui plan de parcurs care va avea drept final reasocierea. Pe baza principiilor transparenţei şi deschiderii, Holzindustrie Schweighofer va susţine pe deplin experţii FSC® în perioada investigaţiilor pentru chestiunile încă deschise.
Între timp, compania a implementat sistemul propriu de monitorizare prin GPS, Timflow, care face complet transparente livrările de buştean, de la punctul de încărcare până la poarta fabricii. Aproximativ 500 de camioane sunt echipate în acest moment cu dispozitivul GPS Timflow. Ca prim pas al procesului de reasociere, FSC® va stabili, în urma consultărilor cu factori interesaţi, anumite condiţii care trebuie îndeplinite în scopul reasocierii, precum şi indicatorii pentru verificare.
Frank Aigner, director executiv al Grupului Schweighofer, a declarat: „Scopul nostru este de a suplimenta şi amenda acolo unde este necesar planul nostru preliminar de acţiuni corective pe care l-am propus deja şi care a fost recunoscut de FSC® ca un bun punct de plecare pentru conturarea planului de acţiune final. În acest demers, este esenţial să consultăm toţi factorii interesaţi, autorităţile care administrează ariile protejate, proprietarii de terenuri, organizaţiile de protecţia mediului. Pe baza acestui plan preliminar, pe care l-am prezentat în ianuarie 2017, ne angajăm la o comunicare deschisă şi transparentă”.
Potrivit FSC® şi Holzindustrie Schweighofer, calendarul demersului nu a fost încă stabilit în detaliu. Holzindustrie Schweighofer va face, oricum, tot ce poate pentru a demonstra eficienţa măsurilor luate de companie şi conformarea deplină la standardele FSC®. Frank Aigner a reiterat angajamentele companiei de a face tot ce e posibil pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale în România: „Ne asumăm în mod activ această responsabilitate, chiar dacă noi nu recoltăm lemn. În orice caz vom continua şi în perioada următoare implementarea strategiei de protecţie a pădurilor virgine din România, o strategie apreciată de clienţi, furnizori şi alţi factori interesaţi”.
„Ne asumăm 100% angajamentele de protejare a habitatului natural din România şi ne luăm răspunderea pentru viitor, continuând în acelaşi timp să fim activi într-o industrie locală a lemnului complet sustenabilă”, a mai spus Frank Aigner, directorul executiv al Grupului Schweighofer.
Grupul Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn
Grupul Schweighofer îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de viscoză, producţia de bioenergie, silvicultură şi afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania şi o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.700 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.