Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat ieri că Ministerul Energiei va continua demersurile pentru salvarea exploatării de uraniu de la Crucea - Botuşana, în acest sens Rezervele Statului urmând să înceapă să achiziţioneze minereul provenit de la sucursala din judeţul Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului. Alexandru Băişanu a amintit în cadrul unei conferinţe de presă că minerii de la Curcea au protestat la Bucureşti săptămânile trecute atât pentru că nu şi-au primit salariile, dar şi pentru că viitorul CNU era unul incert. Băişanu a ţinut să-i felicite pe minerii suceveni pentru hotărârea de care au dat dovadă. Alexandru Băişanu a adăugat că pentru a veni în sprijinul acestora, a fost, împreună cu senatorul ALDE de Suceava, Ilie Niţă, şi cu o delegaţie a minerilor de la Crucea, la Ministerul Energiei, unde a discutat cu doi secretari de stat pentru rezolvarea problemelor cu salariile angajaţilor CNU. Liderul ALDE Suceava a mai precizat că apoi, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul Energiei, Toma Petcu, acesta a făcut tot ceea ce a putut pentru a debloca plata salariilor minerilor. Astfel, Alexandru Băişanu a amintit că pe data de 30 martie a.c., în conturile CNU a intrat suma de 13,1 milioane de lei, reprezentând a doua tranşă din ajutorul de salvare a Companiei, bani pentru plata salariilor restante şi pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare.
Băişanu a subliniat faptul că la momentul în care actualul ministru al Energiei, Toma Petcu, a preluat funcţia, a găsit Compania Naţională a Uraniului în colaps. Alexandru Băişanu a menţionat că ministrul Energiei este membru al ALDE.
Băişanu: Ministrul Energiei a solicitat o comisie de anchetă la CNU
Liderul ALDE Suceava a menţionat că directorul CNU numit în anul 2015 de fostul Guvern condus de Dacian Cioloş a reziliat contractul Companiei cu Nuclearelectrica, singura societate care putea folosi dioxidul de uraniu de la Crucea. „Cei de la Nuclearelectrica achitau 400 de lei pentru kilogramul de dioxid de uraniu, iar după numirea de către Guvernul Cioloş a noului director, CNU a cerut 800 de lei pentru un kilogram de dioxid de uraniu. Acest lucru i-a obligat pe cei de la Nuclearelectrica să refuze noul preţ, motiv pentru care directorul CNU a reziliat contractul. Și din acel moment CNU s-a prăbuşit”, a explicat Alexandru Băişanu.
El a arătat că în aceste condiţii, actualul ministru al Energiei a făcut tot ce i-a stat în putinţă, „şi vreau să îl felicit pentru efortul depus de a debloca această situaţie de la CNU”.
Liderul ALDE Suceava a adăugat că în momentul de faţă este în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care s-au eliminat nivelurile de garanţii care împiedicau CNU să încheie contracte. „Am solicitat, şi Ministerul Energiei va trimite zilele următoare către Rezervele Statului, soluţii de rezolvare a problemei materialului care a fost deja scos din subteran de la mina Crucea – Botuşana. Astfel, Rezervele Statului vor cumpăra minereul de uraniu, până la suma de 92 de milioane de lei, ceea ce ar asigura CNU şi întregului lanţ de producţie un trai de cel puţin doi ani”, a precizat Alexandru Băişanu.
El a amintit că pe data de 25 martie a solicitat constituirea unei comisii parlamentare pentru a analiza activitatea CNU, arătând că şi ministrul Energiei a cerut o comisie de anchetă pentru a se stabili cauzele care au dus la situaţia actuală a companiei. Băişanu a mai afirmat că din punctul său de vedere, CNU are nevoie de manageri capabili pentru a-şi putea continua activitatea.