Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat la finalul săptămânii trecute că un preot sucevean a început să construiască în capitala Austriei, în Viena, „Micul Voroneţ”. În ultima şedinţă a CJ Suceava, Gheorghe Flutur i-a informat pe consilieri despre participarea sa la şedinţa festivă a Parlamentului de la Viena în care au fost evocaţi foştii parlamentari bucovineni din Dieta imperială, precizând că în cadrul vizitei a avut o întâlnire şi cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe din capitala Austriei. Flutur a spus că în urma discuţiilor cu aceştia a aflat că un preot sucevean construieşte un lăcaş de cult nou, o replică a bisericii Mănăstirii Voroneţ, pe un teren pe care Biserica Ortodoxă l-a primit în apropierea gării vechi din Viena. Preotul care se ocupă de acest proiect este Emanuel Nuţu, fiul preotului Gheorghe Nuţu din Gura Humorului.
„Biserica Ortodoxă a primit de la primăria din Viena o suprafaţă de teren în apropierea gării vechi, unde se construieşte <Micul Voroneţ>. Va fi o biserică pe modelul celei de la Mănăstirea Voroneţ. Mai mult, preoţii de acolo vor să o picteze cu picturile Mănăstirii Voroneţ, dar şi să realizeze un ansamblu întreg acolo”, a explicat Gheorghe Flutur.
Pe de altă parte, el a arătat că la întâlnirile pe care le-a avut în Viena au venit foarte mulţi români din Austria, adăugând că administraţia judeţeană ar trebui să încheie un parteneriat de colaborare cu o regiune din această ţară, după modelul celui cu regiunea Schwaben din Germania.
Gheorghe Flutur le-a transmis consilierilor judeţeni că în opinia sa ar trebui organizată o vizită oficială la Parlamentul din Viena pentru ca toţi membrii deliberativului „să meargă pe urmele înaintaşilor noştri”. „Merită să mergem să vedem acolo, în cărţile lor, interpelări, declaraţii politice ale parlamentarilor din Bucovina”, a spus Flutur.
Reamintim că preşedintele CJ Suceava a fost prezent la începutul săptămânii trecute la Viena, unde în cadrul unei şedinţe festive a Parlamentului Austriei i-a evocat într-un discurs pe reprezentanţii Bucovinei în Dieta imperială. După acest discurs, Gheorghe Flutur a invitat un grup de parlamentari austrieci să viziteze judeţul şi să participe la o întâlnire cu aleşii judeţeni.