O delegaţie formată din lideri şi membri ai Organizaţiei Judeţene Suceava a PMP a participat sâmbătă, 1 aprilie a.c., în Ucraina, la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă. Pe 1 aprilie a fost marcată „Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor - victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie”. Din delegaţia PMP Suceava, la comemorarea de la Fântâna Albă au participat preşedintele interimar al organizaţiei judeţene, deputatul Eugen Tomac, şi fostul lider Corneliu Popovici.
Înainte de plecarea în Ucraina, deputatul Eugen Tomac a amintit că în urmă cu doi ani anunţa de la Suceava intenţia de a înfiinţa o comisie parlamentară pentru restabilirea adevărului istoric în privinţa masacrului de la Fântâna Albă. El a amintit că în anul 1941 peste 3.000 de români care au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România au fost mitraliaţi în poiana Varniţa, la aproximativ trei kilometri de graniţa română.
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul interimar al PMP Suceava, Eugen Tomac, a declarat că din punctul său de vedere nu este suficient că statul român a stabilit data de 1 aprilie ca ”Zi naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone”. „Este mult prea puţin. Trebuie să ştim câţi români au murit atunci şi cine a ordonat acest masacru. Ţine de demnitatea statului român. Mai mult, este nevoie şi de o cooperare bilaterală solidă între România şi Ucraina pe acest subiect”, a spus Eugen Tomac. El a precizat că regretă faptul că acea comisie parlamentară pentru restabilirea adevărului istoric nu a fost constituită, deşi au fost strânse 76 de semnături de la parlamentari din partea tuturor partidelor. „Din laşitate şi lipsă de responsabilitate, grupurile parlamentare ale PSD şi PNL nu şi-au desemnat reprezentanţi pentru acea comisie, motiv pentru care nu s-a mai constituit”, a explicat deputatul PMP.
În aceste condiţii, Eugen Tomac a anunţat că intenţionează să reia demersurile pentru înfiinţarea unei astfel de comisii, pentru ca Parlamentul şi alte instituţii ale statului român să redacteze un raport oficial cu ceea ce s-a întâmplat la Fântâna Albă. „Am informaţii că la Ministerul Apărării există o listă cu numele celor care au murit atunci şi voi solicita aceste informaţii. Acei oameni ar trebui să fie eroi. Iar acest demers nu are culoare politică, ci ţine de demnitatea naţiei române”, a spus preşedintele interimar al PMP Suceava. El a mai adăugat că, din punctul său de vedere, astfel de teme ce ţin de identitatea poporului român nu ar trebui să fie tratate cu superficialitate.