Peste 100 de oameni au dus sâmbătă o luptă contracronometru pentru stingerea unui incendiu care a mistuit 20 de hectare de vegetaţie uscată şi 10 hectare de pădure regenerată natural, cu arbori între 5 şi 20 de ani. Alarma s-a dat în jurul prânzului, când mai mulţi cetăţeni din Brodina au sesizat fum şi flăcări pe un versant din comună.
La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje ale pompierilor militari, dar şi lucrători silvici care au muncit în echipă pentru a localiza incendiul şi mai apoi pentru a stinge orice focar.
„Intervenţia a fost deosebit de grea, în condiţiile în care vântul puternic a favorizat propagarea flăcărilor cu rapiditate şi a pus în pericol fondul forestier din zonă. De asemenea, echipajele care au intervenit au fost nevoite să urce pe pante foarte înclinate, greu accesibile”, a explicat plutonier adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
Ca urmare a faptului că sursele de apă erau la distanţă, pompierii au fost nevoiţi să improvizeze. Astfel, s-au realizat dispozitive de lucru cu motopompe şi s-a transportat apa cât mai aproape de zonele afectate, pentru a se alimenta vermorelele folosite la stingere. De asemenea, au fost transportate rezervoare de apă cu ajutorul unor maşini de teren şi al autoşenilatei pompierilor militari. În plus, s-au folosit mijloacele clasice de intervenţie pentru zonele accidentate la care accesul autospecialelor nu este posibil, respectiv măturoaie şi lopeţi.
Pentru a face faţă incendiului care se extindea de la un minut la altul, la faţa locului au fost mobilizate numeroase persoane.
Pompierii militari de la subunităţile din Vicovu de Sus, Rădăuţi, Suceava şi Solca au intervenit cu 45 de cadre, trei autospeciale, două autocamioane, şapte motopompe, o autoşenilată, iar acestora li s-au adăugat 35 de lucrători de la Ocolul Silvic Falcău, zece lucrători de la Ocolul Silvic Brodina şi 15 lucrători de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Brodina.
Ca element de noutate, pompierii au folosit drona pentru a vedea exact suprafaţa afectată şi pentru a putea interveni cât mai eficient în zonele cele mai afectate, lucru care a contribuit decisiv la blocarea incendiului de a se propaga spre fondul forestier.
Din cauza faptului că riscul de extindere a flăcărilor către pădurea din apropiere era mare, s-a luat în calcul chiar un ajutor aerian. Reprezentanţii ISU Suceava au luat legătura la Bucureşti şi au cerut ca elicopterul de intervenţie să fie pregătit pentru a putea ajunge la Suceava, dar în final acest lucru nu a mai fost necesar.
Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui foc făcut pentru curăţenia de primăvară.