Un grup de copii de la Casa de tip familial „Sf. Nicolae” din municipiul Suceava, însoţiţi de Carmen Netedu, director de programe al Fundaţiei FARA şi manager al Căminului „Sf. Nicolae”, i-a oferit Prinţului Charles al Marii Britanii, patron regal al Fundaţiei FARA, un coşuleţ cu ouă încondeiate, o icoană şi un covoraş lucrat manual. Acest lucru a fost posibil datorită vizitei în România pe care a făcut-o, în calitate de patron regal al Fundaţiei FARA, Alteţa Sa Regală (ASR) Prinţul Charles al Marii Britanii, la Casa de tip familial „Sf. Gabriel”, pentru copii care nu se află în grija părinţilor, şi la Centrul de Tranzit Foyer,pentru tineri în dificultate care învaţă viaţa independentă, două proiecte sociale din Popeşti-Leordeni.
Prinţul Charles al Marii Britanii a vizitat copiii de la Casa „Sf. Nicolae” din municipiul Suceava în luna mai a anului 2003, motiv pentru care reprezentanţi ai acestui centru au dorit să se reîntâlnească cu patronul regal al fundaţiei. Zeci de copii orfani sau abandonaţi de părinţi şi-au legat destinele de fundaţia patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii, Fundaţia FARA. O parte dintre aceşti copii pot fi întâlniţi la Casa de tip familial „Sf. Nicolae” din municipiul Suceava. Alţii au plecat din centrul social, şi-au întemeiat familii, au la rândul lor copii, iar viaţa li s-a schimbat radical după ce Fundaţia FARA le-a întins o mână de ajutor când erau pe marginea prăpastiei. Carmen Netedu ne-a spus că la întâlnirea avută cu Prinţul Charles al Marii Britanii a prezentat un bilanţ al programelor FARA în judeţul Suceava, în special activităţile ce se derulează la Casa de tip familial „Sf. Nicolae”, dar şi la trei centre protejate pentru tineri cu dizabilităţi, unul la Cacica şi două în zona Fălticeni.
Ferma organică de la Spătăreşti, ideea Prinţului de Wales
După ce Prinţul de Wales i-a întrebat pe copiii de la Suceava dacă au venit cu trenul, adăugând: „Cred că sunteţi extenuaţi!”, Alteţa Sa Regală şi-a amintit cu drag de vizita din 2003 efectuată la Suceava. O importantă contribuţie a Prinţului de Wales a fost ideea de a înfiinţa o fermă organică ce să asigure, pe de o parte, măcar parţial necesarul de alimente pentru copiii şi tinerii din programele Fundaţiei FARA, iar pe de altă parte, să devină afacerea socială care să acopere pe cât posibil din cheltuielile de activitate ale fundaţiei.
La venirea sa în Suceava, în 2003, prinţul a plantat un tei „de bun augur” în curtea fermei de la Spătăreşti, pe care a înfiinţat-o şi care, în acel moment, era deja în reconversie spre a deveni certificată ecologic. Începând cu 2005, ferma de la Spătăreşti produce legume ecologice şi, conform viziunii Prinţului Charles, o parte dintre legume se folosesc la prepararea unei mese calde pentru aproape 250 de elevi fără posibilităţi din satele vecine, copii care sunt incluşi în Programul de prevenire a abandonului şcolar al FARA. Restul legumelor sunt comercializate în hipermarketurile din împrejurimi.
Prinţul Charles a cerut detalii despre fiecare program al FARA
La sosirea Prinţului Charles al Marii Britanii la Popeşti-Leordeni, a fost întâmpinat de preşedintele şi fondatorul FARA, Jane Nicholson, împreună cu directoarea organizaţiei, Regina Bulai. Prinţul Charles a strâns mâna tuturor beneficiarilor fundaţiei, a discutat cu fiecare în parte şi a vrut să ştie detalii despre fiecare program al FARA. A fost prima dată când Prinţul Charles a vizitat programele FARA din Popeşti-Leordeni, după ce în anul 2003 a vizitat programele FARA de la Suceava, dar şi prima dată când toţi cei trei ambasadori FARA (ASR Prinţul de Wales, Prinţesa Marina Sturdza şi soprana Felicia Filip) s-au întâlnit la sediul fundaţiei pe care o sprijină.
Preşedinte şi fondator al Fundaţiei FARA, Jane Nicholson a declarat că „este o onoare şi o plăcere să îl primim pe patronul regal al fundaţiei pentru prima dată în vizită la proiectele noastre din Popeşti-Leordeni. Copiii şi tinerii noştri au fost foarte încântaţi să salute un oaspete atât de special. Această vizită consolidează prietenia între Fundaţia FARA din România şi Anglia”. În aceşti ani (din 2001), de când este implicat ca patron al Fundaţiei FARA, prinţul Charles a sprijinit activitatea din România, găzduind mai multe evenimente de strângere de fonduri în Anglia. În decembrie 2016, cu ocazia împlinirii unui sfert de secol de activitate a Fundaţiei FARA, Prinţul Charles a găzduit la reşedinţa sa Clarence House o recepţie pentru prietenii, susţinătorii şi beneficiarii organizaţiei.
Istoricul Fundaţiei FARA
Fundaţia FARA este una dintre cele mai mari organizaţii de caritate din România care se ocupă direct de beneficiarii săi. Este înregistrată şi acreditată atât în Marea Britanie, cât şi în România şi desfăşoară anual, prin cele 14 proiecte ale sale, activităţi de protecţie socială pentru peste 500 de copii şi tineri (parte dintre ei cu dizabilităţi) care nu se află în grija familiei naturale sau care provin din familii fără posibilităţi materiale.
Veronica Lăcureanu, specialist comunicare – Fundaţia FARA, a spus că în anul 2014 preşedintele Fundaţiei FARA, Jane Nicholson, a fost decorată de Prinţul William, Duce de Cambridge, pentru activitatea caritabilă condusă în România. Mare parte dintre cheltuielile Fundaţiei FARA sunt susţinute de activităţi de strângere de fonduri din Marea Britanie şi din activitatea a 46 de magazine de caritate FARA din Londra.