La Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava s-a deschis joi, 30 martie, Expoziţia Mineralia - „Cristale de primăvară”, o incursiune în lumea fascinantă a pietrelor fine şi a pietrelor preţioase. Expoziţia va putea fi vizitată, în perioada 30 martie – 2 aprilie, între orele 9:00-18:00. Sucevenii pot să admire cele mai frumoase bijuterii unicat, create exclusiv din pietre naturale, coral, perle sau chihlimbar.
Coordonatorul Expoziţiei Mineralia, geologul Andrei Gorduza, ne-a spus că vine de opt ani la Suceava, înainte de Paşte şi în luna noiembrie, pentru ca publicul să aibă ocazia să facă „o incursiune pe viu în lumea fascinantă a pietrelor fine şi a pietrelor preţioase, pentru că în expoziţie se pot vedea cristale şi minerale care sunt prezentate în toate formele, de la piatra brută până la bijuterie”.
Despre pietre brute, vizitatorii se pot informa, pot să vadă cristale şi minerale de colecţie în starea lor naturală, după cum ne-a explicat Andrei Gorduza, dar sucevenii pot să admire şi să cumpere bijuterii realizate exclusiv din pietre naturale. Alături de bijuterii, în expoziţie vizitatorii pot găsi şi pot cumpăra şi ornamente, pietre de decor, farfurii, forme zoomorfe pentru decorul casnic. „Pietrele naturale de podoabă folosite în crearea bijuteriilor sunt minerale formate în adâncurile pământului, cristalizate în diverse forme, mate sau transparente, prezentând o multitudine de culori şi structuri. Cele mai pure dintre acestea se numesc geme. Pietrele preţioase - safirul, rubinul, smaraldul şi diamantul, precum şi multe pietre de podoabă, granat, malachit, turcoaz (peruzea), jad, agat, chihlimbar, sunt cunoscute din timpuri străvechi”, a mai adăugat coordonatorul expoziţiei „Cristale de primăvară”.
Mare varietate de bijuterii
În timpurile moderne, pietrelor preţioase din timpuri străvechi li s-au adăugat sute de specii minerale din grupa pietrelor fine, mai puţin cunoscute, greu accesibile, dar la fel de interesante: aventurin, labradorit, turmalină, acvamarin, rodocrozit, serafinit, eudialit, sugilit, fluorină, tanzanit etc. Toate aceste pietre autentice le puteţi găsi la Expoziţia Mineralia, într-o mare varietate de bijuterii: coliere cu cristale neşlefuite în forma lor naturală; mărgele rotunde, ovale, aplatizate; mărgele şlefuite alungit, briolet, în formă de pară sau picătură; pandante, cercei sau inele cu pietre montate şlefuite caboşon (semirotund) sau tăiate şi şlefuite unghiular. Acestora li se alătură bijuterii moderne cu pietre naturale prezentând tăieturi şi combinaţii fanteziste.
Nu lipsesc din expoziţie nici minerale de colecţie aduse de la Baia Mare, „eşantioane minerale care au valoare tocmai pentru că au fost scoase din pământ şi păstrate în forma naturală. Ele sunt formate din cristale ale căror vârfuri nu au fost atinse, cu vârfuri netăiate, cu o arhitectură frumoasă, care plac ochiului”, a menţionat geologul Andrei Gorduza. Mineralia este de fapt o incursiune practică în lumea pietrelor, o combinaţie între informarea publicului cu privire la anumite pietre despre care oamenii au citit, dar acum au posibilitatea să le şi vadă pe viu, şi comercializarea unor bijuterii şi ornamente foarte frumoase, cu diverse semnificaţii şi preţuri pentru toate buzunarele.