Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava a finalizat procesul de intabulare gratuită a imobilelor din comuna Moara. Predarea către Primăria Moara a noului plan cadastral al comunei a avut loc ieri, în prezenţa directorului OCPI Suceava, Vasile Mocanu, a primarului Eduard Dziminschi, a prefectului Mirela Adomnicăi şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc. Vasile Mocanu a amintit că Moara a fost comuna „pilot”, prima din judeţ în care s-a efectuat procesul de înregistrare sistematică a imobilelor, prin proiectul Cesar, finanţat prin Banca Mondială. Vasile Mocanu a precizat că procesul s-a finalizat prin închiderea vechilor evidenţe de carte funciară şi deschiderea de 12.451 de cărţi funciare noi. Din cele 12.451 de imobile din comuna Moara intabulate, 9.236 sunt cu proprietari identificaţi, 1.375 sunt imobile cu posesori identificaţi, iar 1.840 au proprietari neidentificaţi până în momentul de faţă. Finalizarea procesului de intabulare a fost apreciată de primarul din Moara, Eduard Dziminschi, acesta subliniind faptul că acest lucru este în avantajul tuturor locuitorilor comunei. Eduard Dziminschi a făcut un apel la toţi locuitorii comunei ca începând de astăzi să se prezinte, în ordine alfabetică, la sediul primăriei pentru a-şi ridica noile extrase de carte funciară.
În acelaşi timp, directorul OCPI Suceava a subliniat că procesul de intabulare a imobilelor din comuna Moara a întâmpinat dificultăţi, în condiţiile în care a fost un proiect pilot, având atât probleme de finanţare, cât şi probleme puse de prestatorul de servicii, care „nu a fost obişnuit cu vechiul sistem de carte funciară din perioada austriacă”. El a mai precizat că şi firma care a câştigat licitaţia pentru a doua etapă a proiectului are aceleaşi probleme legate de fostele cărţi funciare austriece. În a doua etapă de intabulare gratuită sunt incluse comunele Frumosu, Dărmăneşti, Dorna Candrenilor şi Mănăstirea Humorului, Vasile Mocanu spunând că procesul de intabulare este întârziat în toate aceste localităţi, doar pentru ultima fiind predate către OCPI documentele tehnice ale cadastrului.
Mirela Adomnicăi i-a îndemnat pe primari să informeze populaţia cu privire la avantajele intabulării proprietăţilor
Revenind la comuna Moara, şeful OCPI Suceava a spus că toate cărţile funciare sunt disponibile în momentul de faţă, iar primăria are obligaţia să înmâneze populaţiei noile documente.
Vasile Mocanu a amintit că Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a început în anul 2015 Programul naţional de cadastru şi carte funciară, care presupune înregistrarea sistematică a tuturor proprietăţilor din România. Din judeţul Suceava, în prima etapă a programului au fost incluse localităţile Cornu Luncii, Preuteşti, Forăşti şi Boroaia, după care au mai fost incluse şi Siret, Bosanci, Capu Câmpului, Liteni, Berchişeşti, Ilişeşti, Iaslovăţ, Ciprian Porumbescu, Stroieşti, Rădăuţi, Moldova Suliţa, Ostra, Stulpicani şi Salcea. El a mai spus că în luna aprilie a.c. va exista finanţare disponibilă şi pentru restul de localităţi din judeţ pentru întocmirea noului cadastru.
La rândul său, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a salutat finalizarea proiectului pilot de intabulare gratuită din comuna Moara. În acelaşi timp, ea a făcut un apel către toţi primarii din judeţ să înceapă campanii de informare a cetăţenilor prin care populaţia să înţeleagă avantajele implementării unor astfel de proiecte pentru intabularea gratuită a imobilelor. Mirela Adomnicăi a amintit că în momentul de faţă intabularea gratuită a imobilelor se face în 23 de localităţi, dar şi că speră că acest proces va fi finalizat în toate localităţile judeţului până în anul 2023.
Prezent la finalizarea proiectului pilot de intabulare gratuită a terenurilor din Moara, vicepreşedintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc a subliniat importanţa acestui proces şi continuarea lui în toate localităţile judeţului. Viorel Seredenciuc a subliniat că populaţia trebuie să înţeleagă faptul că intabularea proprietăţilor este foarte importantă pentru obţinerea subvenţiilor, dar şi pentru a promova şi a atrage fonduri europene. Seredenciuc a amintit că proiectul pilot din comuna Moara a fost început în 2010, în primul mandat de preşedinte al CJ Suceava al lui Gheorghe Flutur, dar şi că programul Cesar a fost promovat când acesta ocupa funcţia de ministru al Agriculturii.