Interesul dezvoltatorilor imobiliari pentru municipiul Suceava devine tot mai puternic, pe fondul cererii foarte mari pe piaţă pentru noi locuinţe şi spaţii de birouri, majoritatea acestora fiind vândute chiar „din faşă”, când există doar la stadiul de proiect.
Numai că, din lipsă de spaţiu, Suceava fiind un oraş înghesuit şi aglomerat, terenurile disponibile sunt extrem de puţine, mai ales în zone centrale.
Aşa se face că, de ceva vreme, noile proiecte imobiliare au început să fie dezvoltate pe amplasamentul altor clădiri, de obicei case sau alt gen de imobile cu regim mic de înălţime, prin demolarea acestora.
Mai mult, pentru maximizarea rezultatelor, în locul acestora se solicită ridicarea de imobile cu regim mare de înălţime – blocuri turn, numeroase astfel de proiecte fiind iniţiate în ultima perioadă.
Bloc turn cu nouă etaje, pe locul fostului restaurant Areni
Cel mai nou proiect imobiliar de amploare se conturează în zona Areni, pe un spaţiu situat între sediul Primăriei Suceava şi Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
Mai exact, pe locul fostului restaurant Areni ar urma să se construiască un bloc turn cu nouă etaje.
Conform unei solicitări depuse ieri la Primăria Suceava de firma SC Central Areni SRL, pentru elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), clădirea restaurantului Areni ar urma să fie demolată, iar în locul acesteia ar urma să se construiască o clădire cu destinaţia de locuinţe colective, spaţii comerciale şi locuri de parcare, cu regim de înălţime S1+S2+P+Mezanin+9E.
Prin acel PUD se solicită documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de demolare, a celei de construire, realizarea organizării de şantier, realizarea racordurilor/branşamentelor la reţelele de utilităţi, precum şi a sistematizării verticale.
Acesta este un prim pas în vederea realizării acestei investiţii, care, până la concretizare, mai are de trecut prin comisia tehnică din primărie, să obţină avizul comisiei de urbanism din Consiliul Local, înainte ca proiectul de hotărâre să fie supus spre aprobare în deliberativul local.
Trei blocuri turn în locul fostului complex Gloria
O investiţie similară, dar mai amplă, este cea de realizare a trei blocuri turn în locul fostului complex Gloria, cumpărat de oamenii de afaceri Nicolae Troaşe şi Vasile Armenean.
Demolarea hotelului şi a restaurantului Gloria a fost primul pas, pe terenul eliberat de construcţii, de pe strada Vasile Bumbac, intenţionându-se construirea altor trei imobile, cu subsol, demiparter, parter, şase etaje şi mansardă.
Unul dintre acestea ar urma să fie clădire de birouri, altul hotel-restaurant, iar al treilea, bloc de locuinţe, conform solicitărilor de autorizare depuse de societatea Niva Development SRL.
Bloc turn pe Aleea Lalelelor
Recent s-a depus la Primăria Suceava o solicitare pentru obţinerea autorizaţiei de construire a unui bloc de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi spaţii pentru prestări servicii, locuri de parcare, cu regim mare de înălţime, pe teren proprietate privată în suprafaţă de 900 mp, identic cu parcela cu numărul cadastral 2303/3, situată în intravilanul municipiului Suceava, pe Aleea Lalelelor.
Bloc cu două tronsoane, pe strada Bujorilor, în Burdujeni
Un alt proiect imobiliar care se doreşte a fi dezvoltat în locul unor construcţii existente este în curs de autorizare în Burdujeni, pe strada Bujorilor nr. 18A.
Acolo a fost solicitată obţinerea autorizaţiei de desfiinţare pentru o casă şi o bucătărie de vară, precum şi elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru construire bloc de locuinţe colective cu două tronsoane.
Unul dintre tronsoane ar avea un regim de înălţime mai mic decât celălalt – demisol, parter, patru etaje şi mansardă, în vreme ce pentru al doilea tronson, blocul ar avea cu două etaje în plus, fiind cea mai înaltă construcţie din acea zonă.
Bloc cu opt niveluri, pe strada Alexandru cel Bun
O altă solicitare recentă de emitere a unei autorizaţii de construire vizează ridicarea unui bloc turn într-o zonă centrală a municipiului, pe strada Alexandru cel Bun (cea care trece prin spatele Primăriei Suceava).
Deşi intenţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal este formulată pentru un bloc de patru etaje, în realitate, planurile dezvoltatorului imobiliar sunt de a ridica un bloc cu opt niveluri, solicitarea fiind pentru două demisoluri, parter, patru etaje şi mansardă, pe un teren proprietate privată în suprafaţă de 946 mp.
Bloc cu cinci etaje pe strada Universităţii
Un nou bloc de locuinţe, cu spaţii comerciale şi birouri, urmează să fie construit şi pe strada Universităţii, aproape de zona de intrarea în Piaţa Mică.
Conform proiectului depus spre autorizare de Helland Orizont Construct SRL, imobilul ar avea cinci etaje complete, plus cele două apartamente amenajate pe terasa circulabilă, care se doreşte a fi prevăzută şi cu spaţii verzi - o metodă folosită în alte ţări pentru a avea cât mai multe spaţii verzi în marile oraşe, unde amenajarea lor pe orizontală nu mai este posibilă.
Un nivel al clădirii va avea ca destinaţie spaţii de birouri - 430 mp, în vreme ce la parter, 320 de mp din imobil vor avea ca destinaţie amenajarea de spaţii comerciale.
Spaţiul pe care se va construi a fost retrocedat de instanţe foştilor proprietari, fiind cumpărat ulterior de un investitor privat, care a plătit aproape 140.000 de euro pentru mai puţin de 1.200 de mp.
Blocuri între blocuri
Numărul solicitărilor de construire a noi blocuri de locuinţe, cu sau fără spaţii de birouri ori comerciale, este mult mai mare. O parte din aceste solicitări au primit deja „undă verde” de la Consiliul Local şi proiectele vor fi demarate curând, altele sunt în curs de autorizare.
În majoritatea cazurilor, noile construcţii vizează zone deja locuite, oriunde investitorii au mai găsit un petec de teren liber sau ocupat de imobile mai vechi, care pot fi demolate, pentru a fi ridicate altele, mult mai mari, astfel încât să îşi acopere cheltuiala cu terenul, care nu este deloc ieftin în Suceava, cu demolările – acolo unde este cazul, dar şi costurile de construire, la care se mai adaugă profitul lor.
Toate aceste investiţii, nedorite de obicei de cei care locuiesc în zonele respective, sunt urmărite cu mare interes de alţii, care abia aşteaptă să apară noi locuinţe pe piaţă, în zone cât mai centrale, sau chiar şi în zone mai retrase, dacă preţul este atractiv.
Cert este că, vrând-nevrând, oraşul se schimbă, iar evoluţia sa, în bine sau în rău, depinde de cum o vede fiecare din noi, va lua amploare în perioada următoare.