Muzeul Bucovinei se află printre semnatarii unei scrisori deschise către premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, în care s-au ridicat trei probleme importante cu care se confruntă instituţiile de cultură. Potrivit managerului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, prima mare problemă este legată de organizarea Centenarului Marii Uniri, mai exact de finanţarea evenimentelor. „Este ştiut faptul că s-au tot purtat discuţii, însă nu există deschise linii de finanţare pentru a pune în operă proiectele ce vizează momentul 1918. De altfel, Departamentul Centenar a făcut nouă întâlniri în România în centre universitare legate de acest subiect. Una a avut loc şi la Suceava, întâlnire în care, din păcate, scuzaţi-mi limbajul neacademic, s-au discutat discuţii. La Suceava sunt necesare fonduri importante care ar urma să vină de la diverse ministere, pentru că ceea ce vizează Consiliul Judeţean a se întâmpla până în 2018 sunt proiecte legate de îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, însemnând magistrala de gaz metan, drumul expres Siret-Bucureşti, punctele de frontieră, reabilitarea gării Iţcani. Proiectele culturale nu au finanţare. Nici nu se ştie cum vor fi finanţate prin Ministerul Culturii sau Guvern. E o nebuloasă şi nu este în regulă”, a declarat Emil Ursu.
Cel de-al doilea punct al scrisorii deschise vizează legislaţia patrimoniului. Sunt prevederi în actuala legislaţie, a spus Ursu, care se bat cap în cap sau sunt depăşite sau mai mult încurcă. Sunt vizate legile privind atât patrimoniul imobil, cât şi patrimoniul mobil şi evident legea muzeelor.
A treia problemă menţionată în scrisoarea deschisă se referă la salarii, întrucât sunt discrepanţe foarte mari între muzeele din România. Scrisoarea deschisă a fost semnată de 27 de instituţii muzeale din ţară.