Ancheta demarată de Spitalul Judeţean Suceava după moartea unei paciente de 70 de ani care nu ar fi primit îngrijirile corespunzătoare va fi finalizată la sfârşitul acestei săptămâni.
În funcţie de concluziile comisiei care încearcă să facă lumină în acest caz vor fi stabilite şi sancţiunile ulterioare, care ar putea merge până la desfacerea contractului de muncă, în situaţia în care ancheta îi desemnează vinovaţi pe medicii pe mâna cărora a ajuns pacienta.
Potrivit managerului Unităţii, Vasile Rîmbu, „răspunsul comisiei administrative este decisiv, aceasta urmând să lucreze în strânsă legătură cu directorul medical. Nu pun presiune pe comisie, ei vor analiza cazul, documentele medicale şi vor constata”.
Reamintim că trei medici ai spitalului vor ancheta modul în care s-a intervenit în cazul pacientei de 70 de ani din Gura Humorului, lovită deosebit de violent de o maşină pe o trecere de pietoni din Gura Humorului, săptămâna trecută. Femeia a decedat la o zi după ce s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor Spitalului Judeţean Suceava, unde, potrivit ipotezei înaintate de anchetă, nu ar fi primit serviciile medicale corespunzătoare.
Directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Doina Elena Ganea, a explicat faptul că după ce pacientei i s-a făcut un set de investigaţii, aceasta a fost consultată pe rând de medicii specialişti, un chirurg plastician, ulterior un medic ortoped, apoi un chirurg vascular. Nici unul dintre cei trei medici nu şi-a asumat cazul ca aparţinând specialităţii lui, „pasând” practic pacientul de la un specialist la altul, tergiversare care ar fi durat mai mult de două ore. Totodată, medicii nu au colaborat şi au comunicat doar în scris.
”Normală era cooperarea prin prezenţa tuturor medicilor la caz. Nu chemat, văzut, plecat, apoi chemat altul. Cel mai bine era ca toţi să fie de faţă la asemenea caz şi să hotărască odată, împreună, care sunt paşii de urmat. Trebuia un consens în urma consultului, să comunice, nu doar în scris, să coroboreze opiniile”, a punctat dr. Doina Elena Ganea.
Acesta a menţionat că în final pacienta a fost preluată şi internată la secţia de Ortopedie, de către şeful secţiei, medicul Bandac, şi operată de acesta, împreună cu şeful secţiei de Chirurgie, care în momentul respectiv oferea consultaţii în Ambulatoriu.
Pacientei i-a fost amputat piciorul stâng, acesta fiind strivit în urma impactului violent cu autoutilitara care a lovit-o pe trecerea de pietoni.
Rezultate coroborate cu cele de la Medicină Legală
Reprezentanţii spitalului au menţionat că, cel mai probabil, ancheta va fi gata până la finele acestei săptămâni. Rezultatul comisiei va depinde şi de datele transmise de Medicina Legală. În cazul în care se constată că pacienta ar fi putut supravieţui impactului, medicii implicaţi vor fi traşi la răspundere.
În ciuda faptului că situaţia pacientei care s-a prezentat la UPU era foarte gravă, deşi bătrâna era conştientă şi stabilă din punct de vedere hemodinamic, este greu de estimat dacă viaţa femeii ar fi fost salvată dacă s-ar fi intervenit mai rapid. Cert este că atitudinile lipsite de etică profesională trebuie corectate pentru că, în final, ostilitatea şi lipsa colaborării se răsfrâng asupra pacienţilor.