Numeroase familii cu copii, liceeni, studenţi, elevi dar şi persoane în vârstă au răspuns chemării lansate de „Alianţa Bucovina Pentru Viaţă”, de a participa la „Marşul pentru viaţă”, acţiune care promovează viaţa umană, în orice stadiu al ei, ca valoare supremă.
În total, peste 1.000 de oameni au mărşăluit prin Suceava, pornind din Centru, înspre Spitalul Judeţean şi înapoi, pentru a atrage atenţia în privinţa necesităţii sprijinirii femeilor aflate în criză din cauza sarcinii şi să descurajeze practicarea avortului.
„A mărturisi pentru viaţă, astăzi, este un lucru greu şi rar. Astăzi, în 286 de localităţi din România şi Republica Moldova oamenii s-au mobilizat şi participă împreună la acest marş. Suntem împreună câteva zeci de mii de oameni, în întreaga Românie”, a spus Mircea Puşcaşu, unul dintre organizatorii manifestării.
Iniţial, oamenii s-au adunat pe esplanada din Centrul Sucevei, unde copiii s-au jucat, au oferit flori mamelor care au susţinut viaţa, dând naştere pruncilor lor, iar tineri cu tatuaje imprimate pe faţă, cu mesajul „Pro viaţa” au împărţit trecătorilor şi celor prezenţi pliante şi reviste pe tema fenomenului avorturilor, care a căpătat o amploare foarte mare, pornind de la pilulele contraceptive şi până la actul medical în sine, care poate reprezenta o traumă cu efecte pe termen lung.
„Trăim vremuri cel puţin ciudate. Este ilegal să rupi o floare de colţ, să mergi fără centură de siguranţă, dar este legal ca un copil să fie ucis în pântecele mamei sale. Pe an ce trece numărul oamenilor implicaţi şi al oraşelor participante se dublează. Un marş nu poate schimba o situaţie naţională, dar trebuie să înceapă de undeva această schimbare”, a spus Mircea Puşcaşu, care a precizat că la Suceava de opt ani se organizează acest marş, dar aceasta este cea de-a VII-a ediţie naţională.
„Luptăm pentru viaţă”
Invitat să ia cuvântul, Tiberiu Avram, redactorul-şef al cotidianului Monitorul de Suceava, a spus că a văzut o serie de articole şi luări de poziţii contra acestei manifestări, criticile venind din partea unor autori foarte tineri.
„Să ne aducem aminte că din acea clipă în care am aflat că vom deveni părinţi, tot ce credeam noi că ştim despre viaţă s-a schimbat. Oamenii care nu au copii nu cunosc aceste sentimente, nu le-au trăit. De aceea este datoria şi obligaţia noastră să le explicăm, să le povestim, să-i facem să înţeleagă. Şi mai cred, că, măcar pe viitor, nu trebuie să mai luptăm împotriva a ceva, ci pentru ceva. Să nu mai spunem că luptăm împotriva avortului, ci să luptăm pentru viaţă – de aici şi numele acestei frumoase manifestări – Marşul pentru viaţă”.
Printre cei care au mai luat cuvântul s-au numărat şi medici ai Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, mămici, tătici dar şi tineri de liceu.
„Sunt aici pentru că eu cred în viitorul acestei naţii şi este absurd să consideri că are un viitor fără copiii ei. Acceptând avortul nu fac altceva decât să accept uciderea acestei naţii, ceea ce mi se pare un sacrilegiu”, a spus şi Ioan Bădeliţă, directorul Şcolii Filadelfia.
Lanţ uman, în mişcare pe străzile Sucevei
De pe esplanada Casei de Cultură, oamenii, formând un lung şir, ca un lanţ, a cărui verigi erau oamenii participanţi la acest paşnic protest, s-au deplasat prin faţă pe la Prefectură, spre Palatul de Justiţie, Primăria municipiului Suceava, la Spitalul Judeţean de unde s-au întors, pe acelaşi traseu, punctul final al marşului fiind zona din faţa Bisericii „Sf. Dumitru”.
„Alianţa Bucovina Pentru Viaţă”, ca organizator al „Marşului pentru viaţă”, este formată din Asociaţia ProVita Bucovina, APOR Suceava, Bucovina Profundă, Asociaţia „Sfântul Ioan cel Nou”, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Suceava, Asociaţia Familia Ortodoxă „Sf. Ioachim şi Ana”, ASCOR Suceava, Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, Fundaţia Pentru Oameni, Fundaţia IPAMIA, Asociaţia Ucrainenilor Ortodocşi din Bucovina şi Asociaţia Kozaciok.
La Suceava, „Marşul pentru viaţă” se organizează de opt ani, perioadă în care a avut multiple activităţi conexe: conferinţe, dezbateri, cursuri de informare în licee, proiecţii de filme documentare, emisiuni TV, campanii de pliante, articole în presa tipărită şi pe internet, sesiuni de desene pe asfalt, sprijin material şi consiliere gratuită femeilor în criză de sarcină.