vineri, 24 mar 2017 - Anul XXII, nr. 67 (6483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Activităţi

„Savanţi români în slujba omenirii”, proiect educaţional organizat de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava organizează, în perioada 6 martie 2017 – 19 mai 2019, proiectul educaţional „Savanţi români în slujba omenirii”, care are ca scop aducerea în actualitate a unor personalităţi româneşti reprezentative pentru ştiinţă şi din punct de vedere istoric, în scopul trezirii interesului elevilor pentru studiu, pentru activitatea de documentare ştiinţifică, precum şi în vederea cultivării dragostei de ţară şi de neam.

Coordonatori ai proiectului sunt prof. Mihaela Nicoleta Ţiculeanu-Ciurlică şi prof. Valentina Filip. Parteneri în proiectul educaţional sunt Şcoala Gimnazială “Grigore Ghica Voievod” Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, un colegiu din judeţul Argeş, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava.

 

Activităţi de conştientizare a elevilor cu privire la viaţa şi realizările savanţilor români

În cadrul proiectului se vor organiza şi concursuri interşcolare, interdisciplinare de comunicare, ştiinţă şi tehnică. Unul dintre concursurile adresate elevilor are mai multe secţiuni: Prezentare PowerPoint; Eseu; Postere, vizând activitatea ştiinţifică a următorilor savanţi români: George Emil Palade, Grigore Antipa, Emil Racoviţă, Ana Aslan, Nicolae Paulescu, Ion Cantacuzino, Ioan Nemeş şi alţii. Grupul ţintă îl reprezintă elevi ai claselor a V-a, a VI-a, a X-a, studenţi şi profesori ai şcolilor partenere.

În proiect mai sunt cuprinse acţiuni precum: distribuirea unor materiale informative sub formă de pliante, cu tematica menţionată; realizarea, o dată pe an, a unor ateliere de lucru, a unor jocuri de rol, a unor activităţi de socializare, cunoaştere şi autocunoaştere pentru elevii de gimnaziu, pregătite de liceeni şi studenţi; organizarea anuală a unei excursii de studiu, care urmăreşte vizitarea unor obiective aflate în legătură cu oamenii de ştiinţă prezentaţi în cadrul concursului; realizarea la intervale de şase luni a unei vizite la câte una din instituţiile partenere.

Obiective care trebuie atinse prin acest proiect: să desfăşoare activităţi de conştientizare şi de responsabilizare a elevilor cu privire la viaţa şi realizările savanţilor George Emil Palade, Grigore Antipa, Emil Racoviţă, Ana Aslan, Nicolae Paulescu, Ion Cantacuzino, Ioan Nemeş; să întreprindă activităţi de prezentare a bibliografiei oamenilor de ştiinţă (prezentări PPT sau filme de scurt metraj) care să reflecte aportul adus omenirii de către aceştia; să efectueze activităţi care să vizeze creşterea gradului de satisfacţie al participanţilor la proiect (jocuri de rol etc.); să realizeze materiale (colaje, postere, afişe) care să ilustreze activitatea oamenilor de ştiinţă; să îşi formeze deprinderi de cunoaştere şi respectare a normelor de protecţia mediului, igienă şi sănătate; să identifice domeniile de aplicabilitate a rezultatelor şi realizărilor, cercetărilor acestor savanţi. Ariile curriculare implicate în proiect sunt „Limbă şi Comunicare”, „Matematică şi Ştiinţe”, „Tehnologii” şi „Om şi Societate”.

 

Concursuri, activităţi de socializare, de cunoaştere şi autocunoaştere, ateliere de lucru

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de trei ani (anii şcolari 2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019). În acest interval de timp, elevii participanţi la proiect se vor documenta cu privire la activitatea de cercetare şi la realizările savanţilor români. În cadrul proiectului se vor organiza concursuri, activităţi de socializare (discuţii libere, dezbateri), de cunoaştere şi autocunoaştere, jocuri de rol (asigurate de studenţii USV) întruchipând savanţi români pe care îi vor recunoaşte elevii din şcolile gimnaziale, ateliere de lucru la care vor participa elevii din şcolile partenere (se vor forma echipe de lucru mixte), activităţi artistice (muzică, dans, poezie), excursii şcolare (vizite la obiective legate de activitatea savanţilor români).

Coordonatorii proiectului educaţional ne-au spus că studenţii facultăţii partenere şi elevii claselor a X-a de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” vor organiza, în fiecare an, în incinta liceului, câte o activitate în care îi vor implica pe colegii lor de la şcolile gimnaziale şi în urma căreia elevii de la şcolile participante au posibilitatea să se cunoască, să schimbe păreri, să lucreze în echipă, să dezvolte relaţii armonioase de prietenie şi de competiţie loială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Savanţi români în slujba omenirii”, proiect educaţional organizat de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava.
 Vizualizări articol: 1617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Savanţi români în slujba omenirii”, proiect educaţional organizat de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei