Municipalitatea suceveană a dat startul campaniei de îndepărtare a gardurilor vii de prin oraş şi înlocuirea acestora cu gazon natural, sau flori, în unele situaţii.
Prima locaţie în care a fost pusă în aplicare această măsură este Parcul Trei Bărboşi, de lângă Tribunalul Suceava, unde toate tufele de gard viu, existente acolo de mulţi ani, au fost scoase, terenul fiind apoi lucrat, nivelat şi însămânţat cu gazon.
„În prima fază, vom înlocui gardul viu pe bulevardul Ana Ipătescu. Lăsăm sucevenii să se pronunţe dacă este bine sau rău, suprafeţe fără gard viu, frumos aranjate, sau suprafeţe cu gard viu, dar care sunt pline de mizerii”, a spus primarul Ion Lungu, care a anunţat că doreşte extinderea acestei măsuri inclusiv prin cartiere.
„Deşi sunt foarte mulţi oameni care cer gard viu, Primăria nu mai pune gard viu. Nu mai sunt adeptul gardului viu, întrucât, deşi se creează un fel de protecţie şi dă o anumită intimitate locatarilor, acolo se ascund foarte multe mizerii”, a explicat Lungu.
O motivaţie a intenţiei de scoatere a gardurilor vii din oraş o reprezintă şi faptul că, în multe locuri, gardurile vii sunt mai mult uscate, fiind depozite de mizerii, praf, dar şi adăpost pentru ţânţari.
Parcul de la Policlinică, următorul pe listă
Lucrările de îndepărtare a gardului viu şi de însămânţare cu gazon, în parcul de lângă Tribunal, pe o suprafaţă de 1.800 de mp, au fost finalizate ieri de lucrătorii Direcţiei Domeniului Public.
„Este un experiment pilot, să vedem reacţia oamenilor. Sperăm ca lipsa gardului viu să nu-i determine să treacă direct spre bănci, prin aceste spaţii verzi, mai ales că va exista şi un rând de flori. Lucrările de eliminare a gardului viu şi înlocuirea sa cu gazon sau straturi de flori vor continua în parcul de la Policlinică, iar apoi, după Paşte, la blocurile dintre cele două parcuri menţionate”, a precizat viceprimarul Marian Andronache, care este responsabil de efectuarea acestor operaţiuni.
Tot în această primăvară, pe cât posibil până la sărbătorile de Paşti, oraşul va fi înfrumuseţat şi prin plantarea a 125.000 de flori, produse în serele municipalităţii.