Peste o sută de clădiri cu destinaţie şcolară de la nivelul judeţului Suceava nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Prefectul Mirela Adomincăi a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că din cele 1.133 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, 990 nu necesită obţinerea autorizaţiei, fiindcă au fost construite şi recepţionate până-n 1998, în timp ce 39 sunt autorizate. Ea a adăugat că alte 104 clădiri nu sunt autorizate, fiind vorba despre 36 de grădiniţe, 54 de şcoli şi 14 licee.
”În ciuda eforturilor care s-au depus atât la nivel central prin prorogarea termenului de intrare în legalitate cu privire la autorizaţiile de securitate la incendiu, fiind simplificate inclusiv procedurile pentru eliberarea autorizaţiilor, dar şi la nivel local, unde au avut loc discuţii şi analize în cadrul Colegiului Prefectural, precum şi întâlniri bilaterale organizate de cei de la ISU cu reprezentanţii instituţiilor care aveau clădiri în procedură de autorizare, situaţia nu este tocmai mulţumitoare”, a spus Adomnicăi.
15 milioane de lei pentru intrarea în legalitate a şcolilor din punct de vedere al autorizării ISU
Ea a arătat că bugetul estimat pentru intrarea în legalitate a respectivelor clădiri până la termenul stabilit, de 30 iunie, este de 15 milioane de lei. Prefectul Adomnicăi a menţionat că finanţarea poate fi atrasă inclusiv prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. ”Sunt anumite probleme care trebuie depăşite şi printr-o mediere din partea Prefecturii pentru că au fost neînţelegeri între primării, conducerile şcolilor, firmele de construcţii şi diriginţii de şantier. Practic, acolo trebuie depăşite nişte obstacole de comunicare. Sunt anumite formalităţi de îndeplinit pentru că eforturile pentru intrarea în legalitate nu sunt atât de mari. Trebuie o mai mare insistenţă din partea tuturor instituţiilor care au competenţă în acest domeniu. Din discuţiile cu şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, la acele unităţi de învăţământ unde este nevoie de o investiţie şi unde primăria nu are bani la buget pentru remedierea problemelor sunt în curs de depunere cereri de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală”, a spus prefectul.
Adomnicăi a precizat că după data de 30 iunie cei care nu au autorizaţie de securitate la incendiu pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 100.000 de lei. ”Aceste amenzi în condiţiile în care a existat disponibilitate de intrare în legalitate, mă refer la prorogarea termenului iniţial şi la simplificarea procedurilor, pot fi imputabile”, a subliniat Mirela Adomnicăi. Ea a mai spus că săptămâna viitoare va purta discuţii cu cei de la ISU privind autorizarea unităţilor sanitare şi a celor de asistenţă socială.