Exploatarea unor parcele de pădure de pe raza comunei Frumosu a declanşat un puternic conflict între mai mulţi patroni de unităţi de debitare a lemnului care s-au înscris la licitaţii, iar de aici s-a ajuns la violenţe şi fapte de distrugere în stil mafiot. Poliţiştii au primit mai multe sesizări de acest gen în luna martie, iar trei s-au concretizat în dosare penale. Administratorii unor societăţi au reclamat ameninţări, o faptă de lovire, dar şi faptul că li s-au tăiat cauciucurile de la maşini, prin dispozitive artizanale dispuse pe drumurile forestiere. Cercetările au ajuns la acelaşi nume, fiul unui gaterist local, care a fost pus sub acuzare pentru mai multe infracţiuni.
Încercare de eliminare a concurenţei, cu pumnul, apoi cu capcane pentru maşinile cu lemn
O primă sesizare în acest caz a fost înregistrată la Poliţie pe data de 8 martie. În acea zi, un bărbat de 32 de ani a sesizat că i-a fost blocat accesul pe un drum public, iar ulterior a fost agresat fizic. Respectivul are o societate cu sediul în Bogdăneşti şi a participat la o licitaţie de exploatare de masă lemnoasă în locul numit „Fundul Frumosului”, la Frumosu, pe care a şi câştigat-o.
Bărbatul a reclamat că în timp ce conducea un autoturism de teren a fost blocat intenţionat de o autoutilitară din care a coborât un tânăr care l-a avertizat că nu are ce căuta la exploatat lemn în pădurea de la Frumosu. Tânărul respectiv a fost identificat în persoana lui Ioan Solcan, în vârstă de 23 de ani, fiul unui administrator de gater din localitate. Din cercetările poliţiei rezultă că Solcan l-a lovit cu pumnul în zona gâtului pe bărbatul de 32 de ani. Încă de atunci pe numele tânărului de 23 de ani a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice”, „lovirea sau alte violenţe” şi „ameninţare”.
Avea să fie însă doar prima răfuială de acest gen.
A urmat o a doua sesizare, pe 11 martie. Atunci, un bărbat de 32 de ani, din Mălini, reprezentantul unei societăţi din Slatina, a sesizat că un autotren cu lemn al firmei, care se deplasa pe raza comunei Frumosu, are ambele roţi din faţă distruse, după ce a trecut peste un dispozitiv pus intenţionat pe drum. La faţa locului au fost identificate trei dispozitive confecţionate artizanal, compuse din plăci de metal pe care erau sudate câte două lame de cositoare cu vârfurile în sus. Administratorul societăţii din Slatina a relatat că a avut un conflict cu aceeaşi familie Solcan, cu ocazia licitaţiei pentru exploatarea din comuna Frumosu. În acest caz a fost calculată o pagubă de 11.000 de lei.
Pe 13 martie, administratorul aceleiaşi societăţi din Slatina a avut aceeaşi problemă cu un TAF. Utilajul forestier a devenit inutilizabil după ce a trecut peste un alt dispozitiv confecţionat artizanal.
După ce au adunat suficient probatoriu, poliţiştii, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, au decis să acţioneze faţă de Ioan Solcan, tânărul de 23 de ani, despre care există date că este în spatele tuturor faptelor de distrugere.
Percheziţiile au dus la găsirea dispozitivelor artizanale, însă s-au găsit şi alcool şi ţigări de contrabandă
Acum două zile, pe 21 martie, numeroase echipaje de poliţişti de la Vama, Câmpulung Moldovenesc şi Pojorâta, alături de mascaţi de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au efectuat patru percheziţii, în baza autorizaţiilor emise de instanţă, care au vizat societatea de debitare a lemnului din Frumosu administrată de Zaharie Solcan, cu domiciliul în Vama. Principalul vizat a fost însă fiul său, Ioan Solcan, în vârstă de 23 de ani. În timpul percheziţiilor au fost identificate obiecte metalice artizanale despre care există date că au fost folosite pentru distrugerea anvelopelor, prin amplasarea pe traseul utilajelor.
În timpul percheziţiilor, anchetatorii au avut parte şi de o „surpriză”. La societatea familiei Solcan au fost găsite 522 pachete de ţigări fără banderole de accizare şi 476 de litri de alcool, la PET-uri. Marfa în valoare de 11.000 de lei a fost ridicată în vederea confiscării.
În aceste condiţii, pe lângă infracţiunile de împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, lovire sau alte violenţe şi ameninţare, cercetările au fost extinse şi pentru contrabandă.
Procurorul de caz a decis ca tânărul şi tatăl său să fie cercetaţi în libertate, asta şi în condiţiile în care tatăl şi-a luat angajamentul de a achita toate prejudiciile produse prin distrugere.
Poliţia şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc continuă cercetările, pentru a stabili în detaliu modul în care au fost produse faptele, toate persoane implicate şi gradul lor de participaţie.
Până la soluţionarea definitivă a dosarului, Ioan şi Zaharie Solcan se bucură de prezumţia de nevinovăţie.