O grevă spontană a angajaţilor CFR începută miercuri dimineaţă a perturbat traficul feroviar pentru aproximativ patru ore. Protestul a pornit miercuri dimineaţă, în jurul orei 07.00, şi a fost demarat de angajaţii de la CFR Infrastructură, cărora în scurt timp li s-au alăturat şi colegii lor de la CFR Marfă. 14 trenuri au fost afectate în Suceava din cauza protestului, întârzierile trenurilor aflate în trafic fiind între 70 şi 215 minute, timp în care garniturile au staţionat în gările în care au ajuns în jurul orei 07.00.
Protest cauzat de diminuarea bugetului alocat Ministerului Transporturilor
Una dintre cauzele declanşării grevei a plecat de la faptul că în cursul nopţii de marţi spre miercuri, la ora 24.00, a expirat Contractul Colectiv de Muncă al ceferiştilor, iar un contract nou nu a fost încă semnat. În timpul zilei de marţi, 21 martie, la Bucureşti s-au purtat negocieri între reprezentanţii sindicatelor, conducerea Companiei Naţionale CFR şi Ministerul Transporturilor. Subiectul în discuţie a fost renegocierea Contractului Colectiv de Muncă în contextul în care bugetul aprobat pentru Ministerul Transporturilor a fost diminuat printr-o rectificare negativă cu 10% de către Ministerul Finanţelor.
Ceea ce nu au ştiut cei care au declanşat protestul de miercuri dimineaţă a fost dacă acel 10% va afecta fondul de salarii sau investiţiile cuprinse în acelaşi buget, fapt ce i-a determinat să înceteze lucrul în semn de protest. Cei de la CFR Marfă, care au încă un Contract Colectiv de Muncă în derulare, care expiră abia astăzi, s-au solidarizat cu restul colegilor. Acest protest spontan nu a fost coordonat de liderii de sindicat, pentru că practic angajaţii nu intraseră în postura de conflict colectiv de muncă. Greva de protest a demarat la ora 07.00 şi a fost programată până la ora 09.00, prelungindu-se apoi de comun acord până la ora 11.00.
Trenuri blocate în gară, întârzieri de ore întregi şi călători nemulţumiţi
Cei afectaţi de protestul ceferiştilor au fost călătorii, care au rămas ore în şir în trenurile staţionate în gări sau au aşteptat pe peroane zeci de minute sosirea garniturilor întârziate. Orarul de parcurs a 14 garnituri de trenuri a fost afectat din cauza protestului spontan, întârzierile trenurilor aflate în trafic totalizând între 70 şi 215 minute. Din acest total al garniturilor afectate, opt trenuri au oprit în staţii la ora 07.00 şi au staţionat până în jurul orei 11.00, în timp ce alte şase garnituri au fost blocate în staţia de plecare. Pe lângă faptul că au pierdut timpul şi chiar legături cu alte trenuri, călătorii au fost nemulţumiţi şi pentru că nimeni nu i-a anunţat din timp despre desfăşurarea protestului. Pe peroanele Gării Burdujeni, din municipiul Suceava, călătorii aşteptau sosirea trenurilor sau plecarea celor blocate în gară.
”Stăm de la ora 08.00, de aproape trei ore. Cei de la CFR ne-au spus că este grevă generală, pe o durată nedeterminată. Atât au anunţat şi şi-au cerut scuze. Au dreptate poate în revendicările lor, dar trebuiau să anunţe greva din timp”, ne-a spus o femeie din Oradea, care aştepta trenul către casă. ”La Oradea merg. Stau de la ora 06.00. Nu am ştiut nimic de grevă, acum ne-au spus, că nu plecam de acasă”, ne-a spus nervos domnul Vasile.
Alţi călători erau îngrijoraţi că din cauza întârzierilor cauzate de grevă aveau să piardă legăturile cu alte trenuri. ”Eu de la ora 08.00 sunt aici pe peron. Eu împreună cu cele două doamne. Ne-au spus că a început greva de la 07.00 şi se termină la 09.00. Însă de la 09.00 ne-au spus că ar fi un protest nelimitat. Au spus că la ora 10.00 de abia au început negocierile şi e grevă în toată ţara, şi cu asta basta, ce să facem, asta-i viaţa. Rău va fi că vom pierde legătura cu trenul următor din Ploieşti”, ne-a spus Maria Gâşman, din judeţul Prahova.
La faţa locului s-a aflat şi Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, care ne-a declarat: ”La nivelul judeţului Suceava am avut 14 trenuri în întârziere, iar deja şapte dintre ele au plecat. Întârzierile se situează între 71 şi 215 minute. În momentul de faţă nu se ştie, cel puţin la nivelul discuţiilor pe care le-am purtat cu cei care coordonează la nivelul judeţului transportul de călători, ce va urma pentru ziua de mâine. Cu siguranţă reglarea întârzierilor şi a consecinţelor protestului spontan de astăzi se va realiza abia până mâine dimineaţă.” În jurul orei 11.00 trenurile şi-au reluat cursele, urmând ca abia în următoarele 24 de ore graficul CFR să intre în normalitate.
Reprezentanţii sindicatelor şi conducerea CFR speră să ajungă la o înţelegere
Speranţa sindicaliştilor, care nu au participat la coordonarea acestui protest spontan, este ca astăzi să se ajungă la un final al negocierilor, astfel încât să nu fie nevoie de un alt protest spontan sau de demararea procedurilor pentru un conflict colectiv de muncă. Angajaţii vor să se ajungă la o înţelegere, în sensul în care, cel puţin ceea ce s-a negociat până acum, acea creştere a fondului de salarii cu 22,57% şi creşterea valorii tichetului de masă, pe care îl aveau şi până în prezent, să fie acceptată de Ministerul de Finanţe. Ei vor ca diminuarea de 10% de la rectificarea bugetară făcută în minus să fie mutată pe alte capitole, eventual investiţii sau de altă natură. Cei care au avut însă de suferit au fost călătorii, care au aşteptat ore întregi în vagoane sau pe peroanele gărilor plecarea sau sosirea trenurilor şi a căror pierdere de timp nu va fi despăgubită niciodată.