Aproximativ 170 de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea-Botuşanu vor continua şi astăzi protestele în faţa Ministerului Energiei, nemulţumiţi de faptul că oficialii guvernamentali nu le-au dat banii pentru plata salariilor. Minerii suceveni au ajuns ieri dimineaţă la Bucureşti, începând protestele la sediul Companiei Naţionale a Uraniului, de unde au plecat către Ministerul Energiei. Greva ortacilor de la mina Crucea-Botuşanu a fost declanşată încă de luni, aceştia fiind nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile de la începutul acestui an, în afară de o sumă de 450 de lei de persoană. Sătui de promisiunile pe care le-au primit în ultimele săptămâni, angajaţii Companiei Naţionale a Uraniului au refuzat să mai intre în mină, iar lipsa unui răspuns din partea conducerii Ministerului Energiei cu privire la alocarea fondurilor pentru salarii i-a făcut pe mineri să plece să protesteze în Capitală. Minerii au protestat ieri până la ora 16:30, pe tot parcursul zilei liderii de sindicat solicitând conducerii ministerului alocarea fondurilor necesare pentru plata salariilor restante. Alături de minerii suceveni, la protestul de ieri din Bucureşti au venit şi câteva zeci de colegi de la exploatarea de la Feldioara.
Liderii de sindicat prezenţi la negocierile de la Ministerul Energiei au afirmat că discuţiile nu au avut nici un rezultat, refuzându-se plata oricărei sume de bani pentru acoperirea drepturilor salariale. În aceste condiţii, minerii vor relua protestele începând de astăzi, de la ora 9:00, până când conducerea Ministerului Energiei va găsi o soluţie pentru a le rezolva problemele.
Reamintim că în urmă cu două săptămâni, aproape 100 de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea-Botuşanu s-au deplasat la Bucureşti pentru a protesta în faţa sediului central al CNU, în timp ce colegii lor rămaşi acasă au refuzat să intre în subteran. Atunci, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii minerilor, liderii sindicali de la Bucureşti, şefii Companiei Naţionale a Uraniului şi secretarii de stat din Ministerul Energiei, aceştia din urmă au dat asigurări că angajaţii CNU îşi vor primi salariile restante în data de marţi, 14 martie 2017. Mai mult, minerii au primit asigurări că CNU ar urma să încheie un contract pentru furnizarea de uraniu la Rezervele Statului, asta însemnând şi asigurarea finanţării pentru funcţionarea normală a exploatărilor miniere pe o perioadă de un an.
În cadrul negocierilor şi discuţiilor pe care liderii sindicali le-au avut ieri cu oficialii Ministerului Energiei s-a solicitat alocarea celei de-a doua tranşe de 14,8 milioane de lei, dintr-un ajutor de salvare a companiei cu o valoare totală 62 de milioane de lei. Banii ar urma să asigure plata salariilor, dar şi acoperirea altor cheltuieli. Liderii sindicali au declarat la începutul săptămânii că a doua tranşă nu a fost aprobată de toţi membrii comisiei economice din cadrul Ministerului Energiei.