Aleea pietonală de pe strada Parcului, folosită de foarte mulţi suceveni pentru plimbări de relaxare, dar şi pentru a ajunge la Cimitirul Pacea ori la Cetate, este prevăzută de acum cu bănci moderne, antivandali, dar şi cu coşuri de gunoi.
La solicitările a numeroşi suceveni, care parcurg mai des acel traseu, pentru a îngriji mormintele celor dragi, aleea pietonală amenajată în continuarea trotuarelor de pe strada Mitropoliei, înspre Ipoteşti, a fost refăcută complet, cu pavele de culoare roşie.
Ieri, lucrările respective, executate spre finele anului, au fost continuate, prin montarea mai multor piese de mobilier urban, care să ofere celor ce trec pe acolo o serie de facilităţi.
„Le-am promis celor care merg la cimitir sau se plimbă pe aici că vom pune şi băncuţe, pe care să se poată odihni ori să stea să se relaxeze. Aici este şi o zonă unde poţi plimba liniştit câinele. Nu avem un parc special pentru animale, dar aici vin mulţi cu animalul de companie. Tocmai de aceea, de-a lungul aleii montăm 14 bănci şi vreo 11 coşuri de gunoi. Băncile sunt făcute din materiale reciclate, au fost cumpărate de la o unitate protejată. În loc să plătim lunar taxa de handicap, facem achiziţii de la unităţi de producţie care au angajate persoane cu dizabilităţi. Acum ne-am dotat cu mobilier urban. Sunt foarte utile pentru că nu necesită reparaţii, întreţinere, au durabilitate mare. Comparativ cu băncile clasice, care necesită întreţinere anuală, de la vopsit la reparaţii, la acestea avem de înlocuit şuruburile, când se macină de rugină. În rest, se curăţă uşor, cu o lavetă umedă”, a precizat viceprimarul Marian Andronache, care a verificat în teren lucrările efectuate de salariaţii Direcţiei Domeniului Public.
Un avantaj mare al băncilor respective este durabilitatea lor şi faptul că pot fi uşor refăcute în cazul unor distrugeri, mai mult sau mai puţin intenţionate, plasticul care le îmbracă fiind foarte maleabil.
Pentru că distrugerile provocate de vandali erau o problemă, an de an, municipalitatea suceveană a trecut la achiziţionarea acestor bănci, poate mai puţin aspectuoase decât cele de lemn, dar mai practice şi durabile.
„Avem deja montate astfel de bănci în Parcul Drapelelor, la Tribunal, în Parcul Simion Florea Marian, în spate la Romtelecom, în parcul Curtea Domnească.
Mai vrem să cumpărăm şi să punem în parcul de la Policlinică, care este prins în buget cu un studiu de fezabilitate în vederea modernizării, dar, între timp, vom face o serie de lucrări cu forţe proprii. Acolo este un parc foarte aglomerat, cu bănci de 4-5 tipuri. Vom face să fie toate de acelaşi fel, să fie un tot unitar”, a adăugat viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ.