Un tânăr care a fost principalul suspect pentru o faptă de omor timp de doi ani de zile, interval în care a fost şi arestat preventiv 77 de zile, şi care a fost în cele din urmă declarat nevinovat, se judecă cu statul român, solicitând despăgubiri de un milion de euro pentru perioada în care a fost privat nelegal de libertate. Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a finalizat săptămâna trecută ancheta în cazul faptei de omor petrecută în mai 2014, la Milişăuţi. Inculpatul trimis în judecată pentru fapta de omor de la Milişăuţi este chiar cel care a dat declaraţii împotriva lui Vasile Mădălin Paşcu, declaraţii care au contribuit decisiv la arestarea lui.
O crimă oribilă, care ar fi fost comisă de un copil de doar 15 ani, care a acţionat singur
Pe 22 mai 2014, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Milişăuţi, a fost găsită moartă în propria casă, cu multiple leziuni produse prin agresiune şi cu indicii că a fost şi agresată sexual înainte de a fi ucisă. Femeia locuia singură şi se deplasa cu greutate, având o pareză pe partea stângă. Din ancheta ulterioară a rezultat că omorul a fost comis în scop de jaf, femeia fiind ucisă pentru 700 de lei.
Femeia era moartă de cinci zile atunci când a fost găsită, ceea ce a făcut ancheta foarte grea. Pista anchetatorilor a fost legată de doi tineri care au comis în acea perioadă mai multe furturi din locuinţe, o parte dintre acestea la Milişăuţi.
Vasile Mădălin Paşcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, şi Vasile Vlăduţ Puşcaşu, atunci de 15 ani, hoţi din locuinţe, au fost audiaţi, iar minorul a fost cel care a recunoscut comiterea faptei. Vasile Vlăduţ Puşcaşu, minorul, a declarat că el a fost complice şi l-a acuzat pe Paşcu că ar fi comis efectiv omorul. Minorul de 15 ani a venit cu detalii exacte despre modul de comitere a faptei, astfel că i-a convins fără dubiu pe anchetatori că a fost la locul omorului.
Crima a fost comisă cu o cruzime ieşită din comun. După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată, finalizat zilele trecute, bătrâna a fost sugrumată, electrocutată cu un aparat cu electroşocuri şi i s-a introdus un băţ smuls dintr-un gard în vagin.
În cele din urmă, concluzia procurorului de caz a fost că minorul de 15 ani este singurul autor al abominabilei fapte, iar Vasile Mădălin Paşcu a primit ordonanţă de clasare, fiind declarat nevinovat.
Detectorul de minciuni şi ADN-ul, ambele repetate, au avut acelaşi rezultat: Vasile Mădălin Paşcu nu a fost la locul faptei
Pe 25 mai 2014, la trei zile de la descoperirea cadavrului, Vasile Mădălin Paşcu a ajuns în arest preventiv pentru omorul de la Milişăuţi. A rămas după gratii până pe data de 8 august 2014, în total 77 de zile. A declarat din primul moment că nu a participat la omor, a fost dus la detectorul de minciuni şi supus la expertize genetice. Toate aveau să-i fie favorabile lui Vasile Mădălin Paşcu.
Avocatul Tudor Sălăgean, cel care l-a reprezentat pe Vasile Mădălin Paşcu când era acuzat de omor şi care se ocupă acum şi de procesul pentru daunele solicitate, a rezumat modul în care anchetatorii l-au incriminat pe clientul său:
„Măsura de arestare preventivă s-a bazat doar pe declaraţiile mincinoase ale minorului coinculpat la acea vreme, Puşcaşu Vasile Vlăduţ, care a minţit pentru că avea ciudă pe Vasile Mădălin Paşcu deoarece acesta l-a deconspirat ca fiind coautor la două furturi din magazine. Foarte important şi grav este că Paşcu a fost menţinut în arest preventiv o perioadă atât de lungă în ciuda sincerităţii, reliefată, pe de o parte, la cele 2 expertize tehnico-ştiinţifice asupra comportamentului simulat (n.r. detectorul de minciuni) cât şi, pe de altă parte, la cele patru expertize tehnice judiciare efectuate”. Interesant este că două dintre expertize s-au făcut chiar în perioada în care Vasile Mădălin Paşcu a stat închis. Abia după 77 de zile de arest, când a văzut că nici o probă nu îl incriminează pe Paşcu, procurorul criminalist de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a solicitat instanţei de judecată ca mandatul de arestare preventivă să înceteze.
Tribunalul Suceava a respins cererea de acordare de despăgubiri ca fiind tardivă
Deşi eliberat din arest, Vasile Mădălin Paşcu a rămas suspect în dosarul omorului de la Milişăuţi până în luna martie a anului trecut, când Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava l-a declarat oficial nevinovat. La scurt timp, prin avocatul său, acesta a solicitat Tribunalului Suceava acordarea de despăgubiri pentru perioada în care a fost arestat preventiv nelegal şi în general pentru tot intervalul de 2 ani în care a fost supus presiunii anchetei pentru omor.
Tribunalul Suceava, prima instanţă care a judecat solicitarea de acordare de daune, a respins însă acţiunea. Nu pentru că Vasile Mădălin Paşcu nu ar avea dreptul de a solicita despăgubiri, ci sub justificarea că termenul legal de formulare a acţiunii a fost de 6 luni de la data eliberării din arest preventiv, iar acesta a fost depăşit.
Avocatul Tudor Sălăgean a explicat de ce o astfel de respingere nu are cum sta în picioare:
„Este o interpretare eronată, deoarece Vasile Mădălin Paşcu a avut calitatea de suspect pentru omor până la data de 30 martie 2016, când procurorul a dispus clasarea faţă de el. Cum puteam să solicităm despăgubiri dacă acesta era în continuare suspect de omor? Statul român, prin sistemul de justiţie, încearcă ca şi în plan civil să nu despăgubească victimele erorilor judiciare, supunând astfel victimele la noi chinuri şi suferinţe psihice, altele decât cele produse prin eroarea judiciară propriu-zisă”.
Foarte probabil dosarul va ajunge la CEDO
Procesul în care Vasile Mădălin Paşcu solicită despăgubiri a ajuns acum pe rolul Curţii de Apel Suceava. Dacă instanţele româneşti vor refuza acordarea de despăgubiri, dosarul va ajunge în mod cert la Curtea Europeană a Drepturilor Omului:
„În opinia noastră statul român trebuie să răspundă civil pentru erorile judiciare produse prin instituţiile sale, parchete sau instanţe, astfel că suntem de părere că mai devreme sau mai târziu va răspunde şi în cazul domnului Paşcu, fie ca urmare a hotărârilor instanţelor române, fie în caz contrar, ca urmare a unei hotărâri CEDO”, a transmis avocatul Tudor Sălăgean.
Paşcu se judecă cu statul român din penitenciar, unde este închis pentru furturi
Vasile Mădălin Paşcu este domiciliat în Reghin, însă în perioada premergătoare omorului s-a aflat la Arbore, fiind aciuat în comunitatea de romi de acolo. Vasile Mădălin Paşcu este infractor condamnat pentru infracţiuni de furt. De altfel, şi acum se află într-un penitenciar din ţară, unde ispăşeşte o condamnare pentru furturi. De principiu, această realitate nu ar trebui să aibă vreo legătură cu interpretarea instanţelor de judecată legată de arestarea sa pentru o faptă pe care nu a comis-o.
De altfel, foarte probabil, şi mediul din care provenea Paşcu l-a făcut suspect din start în ochii anchetatorilor, care nu au pus prea mare seamă pe declaraţiile sale.
Sigur că suma solicitată drept despăgubiri este discutabilă şi pare exagerată, însă pe de altă parte adevărat este şi că un om închis nevinovat are dreptul la despăgubiri în orice ţară normală.