marţi, 21 mar 2017 - Anul XXII, nr. 64 (6480)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Biblioteca - Multum in parvo

Un profesor din Șerbăuți a scris 34 de volume-îndrumar adresate elevilor şi profesorilor de gimnaziu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O viaţă dedicată scrisului, culegerilor de texte şi imagini pe care le-a adunat cu trudă şi pricepere în 34 de volume: Memorator – îndrumar didactico-cultural-educativ în sprijinul educaţiei şi autoeducaţiei integrale şi permanente, sub „emblema” „Biblioteca – Multum in parvo (Mult în puţin)”. Este zestrea pe care a adunat-o în zeci de ani de muncă profesorul pensionar Vasile Tanasiciuc, în vârstă de 83 de ani, din comuna Şerbăuţi, fiu al satului, care, fără să se erijeze în a fi scriitor sau autor de carte, îşi pune semnătura pe aceste volume care pot fi un folositor material didactic atât pentru elevi, cât şi pentru profesorii de gimnaziu.

Profesorul Tanasiciuc a predat biologia la şcoala din Şerbăuţi, unde timp de 17 ani a fost şi director. Şi-ar dori ca de munca lui, de textele selectate de el şi de imaginile folosite în paginile cărţilor sale să se folosească cât mai multă lume. În primul rând, profesorul pensionar şi-ar dori ca volumele sale să ajungă în şcolile din Şerbăuţi şi Călineşti, pentru ca toţi elevii să aibă acces la ele. Un alt vis al profesorului Tanasiciuc ar fi ca în localitatea natală să se înfiinţeze un Centru Cultural pentru Educaţie Integrală şi Permanentă.

 

„Obiectivele învăţării pentru secolul XXI”

Am aflat de la profesorul Tanasiciuc că toate cele 34 de volume, cu o grafică deosebită, tehnoredactate computerizat de Monica Iacentiuc, au fost editate din resurse proprii. Ceea ce îşi doreşte profesorul este ca o autoritate, „cineva”, să multiplice („chiar şi prin copii xerox”) aceste volume pentru a ajunge în bibliotecile şcolilor indicate de autor, dar şi la viitorul Centru Cultural pentru Educaţie Integrală şi Permanentă pe care el îl vede realizabil în ciuda răspunsurilor evazive pe care le primeşte mereu din partea celor care ar trebui să ia decizia înfiinţării centrului cultural din Şerbăuţi.

Cu acordul autorului, profesorul Vasile Tanasiciuc, o să vă prezentăm câteva date prezentate în Memorator - îndrumar didactico-cultural-educativ în sprijinul educaţiei şi autoeducaţiei integrale şi permanente. Unul dintre volume se numeşte „Despre... Obiectivele învăţării” – Cunoştinţe esenţiale – în sprijinul activităţii de educaţie integrală şi permanentă. În loc de motto, profesorul propune „obiectivele învăţării pentru secolul XXI”: „a învăţa pentru a şti – a cunoaşte”; „a învăţa pentru a face – a acţiona”, „a învăţa să fii şi să devii – atitudinile, sentimentele”, „a învăţa să trăieşti împreună cu alţii, învăţare pentru coeziune socială”. Spicuim dintr-un alt volum câteva date: „Pagini pentru cuget şi simţire”, „Pagini pentru... cunoaştere, admiraţie, meditaţie şi credinţă”. Din sinteza pentru prefaţarea seriei „Din... <Corola de minuni a lumii>” am extras câteva titluri: „Prin templul naturii”, „Din măreţia geniului uman”, „Locul natal – izvor de nostalgie şi mândrie”, „Terra – planeta credinţei, speranţei şi a iubirii”, „Ţara mea de glorii – meleag de baladă”.

Profesorul Vasile Tanasiciuc a inclus în volumul „Abecedarul educatorului” câteva repere pentru activitatea didactico-instructiv-educativă, iar în volumul „A trăi este o ştiinţă” a inclus câteva capitole din care reies date esenţiale în opinia autorului despre cum „să învăţăm pentru a fi şi a deveni”, cum „să învăţăm să trăim împreună cu alţii, învăţare pentru coeziune socială”, cu subcapitolele: „Fă bine!”, „Învaţă să fii înţelept”, „Fereşte-te de proşti şi de răi!”. Nu lipsesc din acest volum o sumedenie de proverbe folositoare celor mici şi celor mari.

 

„Caiet cu amintiri”

Profesorul Tanasiciuc şi-ar dori ca fiecare familie din comuna Şerbăuţi să beneficieze de un „Caiet cu amintiri”, în care să se regăsească fotografii de familie, date despre membrii familiei în diferite perioade ale vieţii, „Caiet cu amintiri” care ar putea fi realizat cu ajutorul cadrelor didactice de la şcolile din comună. Mărturie stă propriul „caiet cu amintiri”, cu „iubiri, vise, speranţe, idealuri” realizat de profesorul Tanasiciuc, care stă şi acesta, încărcat cu emoţii, alături de celelalte volume în „cutia de zestre” a familiei Tanasiciuc din Şerbăuţi.

Autorităţi, oameni interesaţi de munca de cercetare a profesorului Tanasiciuc din Şerbăuţi, oameni cu funcţii de conducere care ar putea să-l ajute să-şi împlinească visul, pot să ia legătura cu profesorul la numărul de telefon 0727 720 546. Ambiţios şi încrezător, profesorul Tanasiciuc crede din toată inima că munca lui nu a fost în zadar şi că, până la urmă, cărţile sale vor ajunge, pentru început, la şcolile din Şerbăuţi şi Călineşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un profesor din Șerbăuți a scris 34 de volume-îndrumar adresate elevilor şi profesorilor de gimnaziu.
 Vizualizări articol: 5604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Un profesor din Șerbăuți a scris 34 de volume-îndrumar adresate elevilor şi profesorilor de gimnaziu5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei