Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea-Botuşanu au declanşat greva şi au plecat spre Bucureşti pentru a-şi cere drepturile salariale pe care nu le-au mai primit de la începutul acestui an. Un autobuz şi trei microbuze în care au urcat aproximativ 120 de mineri de la exploatarea Crucea au plecat ieri seara către Capitală pentru a protesta în faţa Ministerului Energiei, nemulţumiţi de faptul că asigurările primite în urmă cu două săptămâni cu privire la plata salariilor restante au rămas în continuare la stadiul de promisiuni.
Conflictul de muncă a fost declanşat luni dimineaţă, când aproximativ 150 de mineri au refuzat să intre în subteran. Minerii au declanşat protestele şi au ameninţat cu greva foamei, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit drepturile salariale. Cei 150 de mineri trebuiau să intre la muncă în primul schimb, în mina de la Botuşanu. Nemulţumiţi că nu şi-au mai primit banii pe lunile ianuarie, februarie şi martie, minerii au mers prin subteran de la mina Botuşanu până la Crucea, unde au protestat în faţa sediului administrativ din această comună a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).
Minerii acuză faptul că de la începutul acestui an au primit doar câte 450 de lei de persoană. Mai mult, ortacii sunt nemulţumiţi de faptul că în urmă cu circa două săptămâni au primit promisiuni că îşi vor primi banii restanţi în cursul zilei de marţi, 14 martie.
Aceasta după ce, în urmă cu două săptămâni, aproape 100 de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea – Botuşanu s-au deplasat la Bucureşti, unde au protestat în faţa sediului central al CNU, în timp ce colegii lor rămaşi acasă au refuzat să intre în subteran. La vremea respectivă, reprezentanţii minerilor suceveni, împreună cu liderii sindicali de la Bucureşti, s-au întâlnit atât cu şefii Companiei Naţionale a Uraniului, cât şi cu secretarii de stat din Ministerul Energiei, la finalul discuţiilor primind asigurări că îşi vor primi banii în cursul săptămânii trecute, dar şi că CNU ar urma să încheie un contract pentru furnizarea de uraniu la Rezervele Statului, ceea ce ar asigura finanţarea necesară pentru funcţionarea normală a exploatărilor miniere pe o perioadă de un an.
Cum acest lucru nu s-a întâmplat, minerii au reluat de ieri protestele, unii dintre ei vrând să intre în greva foamei şi să se blocheze în subteran. În cele din urmă s-a renunţat la această formă de protest, minerii alegând să plece la Bucureşti pentru a-şi cere drepturile salariale direct de la Ministerul Energiei.
Tot ieri, la Bucureşti au avut loc discuţii între conducerea companiei, lideri sindicali şi oficiali guvernamentali pentru găsirea unei soluţii prin care minerii să-şi poată primi banii.
Doi lideri sindicali suceveni au intrat ieri în greva foamei
Preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU, Mugurel Huţuleac, ne-a declarat ieri că discuţiile cu oficialii Ministerului Energiei nu au dus la nici o finalitate pozitivă pentru angajaţii companiei, motiv pentru care protestele vor continua la Bucureşti. De precizat că în semn de solidaritate cu angajaţii Companiei Naţionale a Uraniului, şase lideri sindicali au anunţat că au intrat în greva foamei, doi dintre aceştia fiind de la exploatarea Crucea – Botuşanu, Petrişor Cimpoieşu şi Daniel Petru Câtea.
Liderul Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU, Mugurel Huţuleac, a mai spus că discuţiile legate de plata salariilor au fost demarate încă de la începutul lunii, însă nici până în momentul de faţă oficialii Ministerului Energiei nu au oferit o soluţie. Mugurel Huţuleac a amintit că CNU trebuie să primească o a doua tranşă de 14,8 milioane de lei, dintr-un ajutor de salvare a companiei cu o valoare totală 62 de milioane de lei. Mugurel Huţuleac a precizat că deşi în urmă cu două săptămâni au fost date asigurări că cea de-a doua tranşă va fi acordată, comisia economică din Ministerul Energiei nu a aprobat acest lucru.
„Discuţiile au fost începute încă de pe 1 martie a.c., după care pe 8 martie am avut o altă întâlnire cu cei din conducerea ministerului. Din informaţiile pe care le avem unii dintre membrii comisiei economice au semnat pentru acordarea celei de-a doua tranşe. Se pare că preşedintele comisiei a semnat, cineva care se ocupă de partea juridică a semnat, însă nu acelaşi lucru s-a întâmplat din partea celor care se ocupă de partea economică. Eliberarea tranşei a doua stă în pixul unor economişti care au impresia că deţin adevărul absolut, motiv pentru care am trimis o hârtie oficială prin care solicităm demisia tuturor celor care nu au semnat pentru acordarea împrumutului”, a spus liderul sindical.
Prefectul judeţului Suceava afirmă că la Ministerul Energiei s-ar fi ajuns la o soluţie de compromis
La rândul său, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că a discutat ieri cu oficiali ai Ministerului Energiei pentru a rezolva problema minerilor de la Crucea. Mirela Adomnicăi a precizat că din informaţiile primite, deblocarea celei de-a doua tranşe a fost întârziată deoarece la verificarea modului în care a fost folosită suma din prima tranşă, 15% din cheltuieli au fost considerate eligibile. Prefectul de Suceava a adăugat că în urma discuţiilor de ieri de la minister s-ar fi ajuns la o soluţie de compromis, în sensul alocării unei sume de 13 milioane de lei din a doua tranşă a ajutorului. Din această sumă, şapte milioane de lei ar urma să fie folosiţi pentru plata salariilor restante, în timp ce diferenţa ar fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor cu utilităţile şi furnizorii Companiei Naţionale a Uraniului.