409 studenţi din anul I ai Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au participat la un studiu realizat de instituţie, referitor la motivaţia pentru care au ales programele de studiu ale USV.
Astfel, potrivit rezultatelor, în ceea ce priveşte alegerea facultăţii, studenţii au în vedere mai multe aspecte, însă găsirea unui loc de muncă este un element decisiv în alegerile şi opţiunilor studenţilor. Aceştia au mai arătat că mai sunt interesaţi de: relevanţa domeniului de studiu, competenţe pe care le pot obţine la sfârşitul studiilor, dar şi viitoarea profesie şi locul acesteia pe piaţa muncii, transmit reprezentanţii USV.
Principalele motive pentru care absolvenţii de liceu aleg să studieze la universitatea suceveană rămân în continuare: apropierea de casă, resursele de care dispune USV, incluzând aici şi resursa umană, dotarea universităţii, prestigiul ei şi implicarea în viaţa comunităţii locale.
Conform aceluiaşi studiu, în cazul unor dificultăţi de învăţare, studenţii apelează la resursele pe care le pune la dispoziţie USV (profesori, colegi, Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră - CCOC), în vreme ce pentru problemele de ordin personal, apelează la familie, prieteni, colegi, dar şi la asistenţa de specialitate CCOC.
Potrivit reprezentanţilor USV, „analiza răspunsurilor la întrebarea deschisă care a vizat aşteptările studenţilor de anul I a evidenţiat faptul că prim-planul aşteptărilor acestora se referă la acumularea de cunoştinţe, dezvoltarea competenţelor specifice profesiei şi dezvoltarea personală”. Aceştia au mai arătat că studiul a fost realizat „în vederea eficientizării relaţiilor dintre oferta academică şi aşteptările studenţilor. Cunoaşterea principalelor motive care stau la baza orientării academice, a orizontului de aşteptări şi a modalităţilor de rezolvare a potenţialelor dificultăţi de ordin personal sau de învăţare ale studenţilor de anul I constituie baza unei analize obiective a mediului academic, iar rezultatele pot fi utilizate pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce priveşte marketingul universitar”.
Cercetarea a fost realizată de Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.