Guma de mestecat aruncată neglijent pe trotuare, străzi sau în spaţii închise precum magazine mari, aeroporturi, instituţii, nu este doar inestetică, ci este şi foarte dificil de îndepărtat, iar degradarea ei poate dura ani buni. Aproape că nu există metru pătrat de alee care să nu fie pătată de gumele mestecate aruncate la întâmplare de trecători.
Un student al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) propune un dispozitiv capabil să îndepărteze guma de mestecat de pe jos, de pe aproape orice suprafaţă.
Alexandru Parasca este student în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, specializarea Automatică şi informatică aplicată, tânărul lucrând la o tehnică eficientă şi necostisitoare de înlăturat guma inestetică.
„Robo-Clean G este un robot capabil să îndepărteze de pe orice suprafaţă murdăria care este foarte greu de îndepărtat, guma de mestecat rămasă în timp, în mod special”, a explicat Alexandru.
Robotul se deplasează şi se orientează cu ajutorul unor senzori ultrasonici, iar detecţia gumei se face în două moduri, fie printr-o undă infraroşie care merge paralel cu solul şi care va detecta deformările de pe suprafaţa care trebuie curăţată, fie cu ajutorul unui senzor care va detecta culoarea specifică a gumei de mestecat rămasă mult timp imprimată pe suprafaţa de curăţat.
„Cel mai eficient mod de a îndepărta guma este de a o îngheţa. Pentru asta eu folosesc azot lichid. Astfel, în momentul în care maşinuţa detectează guma de mestecat, pulverizează azot lichid peste suprafaţa de curăţat, apoi coboară nişte lamele cu care curăţă murdăria detectată pe podea cu mişcări de înainte şi înapoi. Cu nişte perii continuă curăţarea, apoi strânge resturile. Roboţelul se orientează cu ajutorul unor senzori ultrasonici, acesta reuşind să detecteze eventualele obstacole, totul fiind programat pe un microcontroler, creierul proiectului, acolo unde se prelucrează toate informaţiile, se dau toate comenzile”, a mai completat studentul.
Azotul lichid este „depozitat” într-un tub de odorizant de cameră, care pulverizează când primeşte comanda.
Eficient în spaţii publice, aglomerate, urâţite de gumele lipite pe jos
Varianta standard a robotului este dotată cu roţi sau şenile, dar va putea fi foarte uşor configurat cu picioare, ajutându-l să funcţioneze şi pe suprafeţe cu trepte.
De asemenea, se pot schimba unele caracteristici ale robotului în funcţie de suprafaţa pe care acţionează - plană, cu denivelări sau cu trepte.
Suprafeţele unde Robo-Clean G se dovedeşte cel mai eficient sunt betonul, parchetul, gresie, linoleum, din spaţiile publice, foarte aglomerate, însă nu şi mochetele sau covoarele care pot fi afectate de lamelele robotului.
„Dacă ar fi să enumăr câteva avantaje ale dispozitivului, ar fi – fiabilitate ridicată, cost redus şi uşurinţă în exploatare”, a mai punctat Alexandru Parasca.
Cât priveşte îmbunătăţirile care pot fi aduse proiectului, Robo-Clean G poate fi conectat, prin Bluetooth, la un telefon celular sau la o tabletă. Din aplicaţia instalată pe dispozitiv se poate seta perimetrul în care acesta va acţiona sau roboţelul va putea urmări telefonul persoanei responsabile de curăţarea acelui spaţiu.
În realizarea proiectului său, studentul este îndrumat de universitarul Călin Ciufudean.