Elevi şi profesori din tot judeţul, iubitori de limba franceză şi pasionaţi de cultura francofonă, au adus un omagiu limbii franceze, duminică, pe scena Casei de Cultură din Gura Humorului, în cadrul Festivalului Judeţean „Soyons francophones!”.
Evenimentul se află la cea de-a IV-a ediţie şi a reunit în acest an peste 300 de elevi din peste 40 de şcoli din judeţ.
A fost o zi specială dedicată culturii franceze, un maraton de momente artistice, de activităţi în limba franceză – scenete, recitaluri, poezii, dans, monoloage - ce s-a desfăşurat de dimineaţă până la orele după-amiezii.
Potrivit organizatorilor, „acţiunea se doreşte a fi un spectacol de amploare, care să cuprindă momente artistice variate, toate în limba franceză. Este o paradă a bucuriei, a muzicii, a dansului şi a teatrului în limba franceză”.
Prof. Constantin Tiron, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, a mărturisit la debutul spectacolului că „de patru ani, cel puţin pentru judeţul Suceava, martie mai înseamnă şi bucuria reîntâlnirii iubitorilor limbii franceze la festivalul judeţean <Soyons francophones!>. Încet, încet, acest festival, ajuns la a IV-a ediţie, a devenit o tradiţie a judeţului nostru, a Bucovinei şi implicit a oraşului Gura Humorului, care-l găzduieşte an de an. Aşa cum primăvară renaşte an de an, tot aşa şi festivalul reînvie an de an tot mai puternic, tot mai colorat şi adună în jurul său tot mai mulţi tineri, elevi şi profesori din judeţul”. Acesta a mai punctat că luna martie este luna limbii franceze, pentru că în această perioadă are loc Olimpiadă de limbă franceză, etapă judeţeană, dar şi Săptămâna Francofoniei. De menţionat că, în acest an, Suceava va găzdui etapă naţională a Olimpiadei de limbă franceză, la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, în perioada 24-28 aprilie.
„Limba franceză nu trebuie văzută că fiind în competiţie cu alte limbi, ci trebuie înţeleasă ca o şansa, ca o manifestare, ca un mijloc de exprimare artistică, ca un mijloc de comunicare”, a mai completat Constantin Tiron.
Festivalul este iniţiat de IŞJ şi este organizat, an de an, cu sprijinul Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului şi a Centrului Cultural Local Gura Humorului.
Participanţi
Şcolile gimnaziale care au răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la festival sunt: şcolile din Pârteştii de Sus, Cacica, Pleşeşti (Vultureşti), Colacu (Fundu Moldovei), Măriţei (Dărmăneşti), Mihoveni (Şcheia), Paltinu, Frătăuţii Vechi, Vatra Moldoviţei, Vereşti, Păltinoasa, Marginea, Vama, Buda-Zvoriştea, Milişăuţi, Oniceni, Baia, Coşna, „Gheorghe Popadiuc” Rădăuţi, „Mihai Eminescu” Rădăuţi, „Teodor Balan” Gura Humorului, „Ion Irimescu” Fălticeni, „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc, „Teodor V. Ştefanelli” Câmpulung Moldovenesc, „Luca Arbure” Arbore, „Miron Costin” Suceava, Nr. 1 Suceava, Nr. 4 Suceava.
La festival au participat liceele - Liceul Tehnologic Cajvana, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, CT „Laţcu Vodă” Siret, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului şi, din Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” , CT „Al. I. Cuza”, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.