Dosarul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara în care se fac cercetări faţă de un grup infracţional acuzat de cămătărie, s-a concretizat prin emiterea a şase mandate de arestare preventivă, din care unul în lipsă, plus patru mandate de arestare la domiciliu. Mandatul de arestare în lipsă a fost emis chiar pe numele lui Artur Vasilică Martinescu, bărbatul căutat la percheziţiile de vineri la Marginea, unde are o locuinţă.
Piste false la Suceava
Percheziţiile de vineri ale DIICOT Timişoara au fost la Marginea şi la Putna, însă din informaţiile pe care le avem poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timişoara nu au găsit mare lucru. Artur Vasilică Martinescu nu a fost văzut de multă vreme pe la Marginea, în timp ce la Putna se pare că unul dintre inculpaţi avea un domiciliu total fictiv, fără a fi trecut vreodată pe acolo.
Marea majoritate a inculpaţilor din acest dosar sunt din familia Martinescu, una cunoscută în lumea interlopă bănăţeană. Inclusiv soţiile membrilor clanului sunt puse sub acuzare în acest dosar, patru dintre ele fiind şi arestate preventiv de Tribunalul Timişoara, la propunerea procurorilor DIICOT. Printre inculpatele arestate se numără şi Vicuţa Halip, fiica lui Artur Vasilică Martinescu.
În acest dosar de cămătărie s-a calculat un prejudiciu estimativ de 3,5 milioane de euro. Suspecţii sunt acuzaţi că au împrumutat sume de bani unor persoane, fiind identificate 30 de victime, cărora li s-au strecurat în contractele făcute dobânzi foarte mari, ulterior o parte dintre păgubiţi rămânând fără case, care le-au fost vândute de cămătari.
Cum acţiona gruparea, conform procurorilor DIICOT
Liderii grupării ar fi fraţii Tuţă Martinescu, zis ”Profesorul”, şi Artur Martinescu. Unul dintre cei care şi-au pierdut casa în dauna cămătarilor este fostul fotbalist Ioan Timofte. Acesta le-a luat însă apărarea cămătarilor, declarând că a luat bani cu împrumut şi nu i-a mai dat înapoi, dar cu toate acestea a fost păsuit timp de patru ani, înainte de a-şi pierde casa.
Procurorii DIICOT Timişoara au transmis că în perioada 2010-2017 s-a constituit un grup infracţional organizat de mari dimensiuni, care a acţionat coordonat pe raza municipiilor Timişoara şi Suceava, având ca scop desfăşurarea de activităţi infracţionale constând în acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte în conţinutul cărora erau disimulate şi dobânzile aferente sumelor împrumutate.
Contractele de împrumut erau perfectate cu obligaţia persoanelor împrumutate de a oferi garanţii imobiliare solide, iar pe fondul clauzelor dezavantajoase mulţi ajungeau să nu-şi mai poată restitui datoriile.
În nici unul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau nici un fel de compromis în rezolvarea situaţiei, în sensul că nu permiteau victimelor să îşi valorifice singure imobilele la preţul real al pieţei, pentru a-şi putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora, au arătat anchetatorii.
Inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.