Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) se află în fruntea listei celor 30 de universităţi de stat din ţară declarate eligibile de Guvernul Românei pentru proiecte de construcţie a unor cămine cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii (CNI).
Selecţia celor 30 de instituţii de învăţământ s-a realizat ca urmare a unui raport înaintat de fiecare universitate în parte, USV figurând cu cel mai mare deficit în ceea ce priveşte numărul de locuri de cazare disponibil şi cererea înregistrată.
Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, a menţionat că instituţia este prima declarată eligibilă tocmai din cauza acestui mare decalaj dintre cerere şi ofertă. Acesta a mai arătat că a solicitat Ministerului Educaţiei construcţia unui cămin cu 900 de locuri de cazare, în contextul în care noul program de guvernare în domeniul educaţiei prevede şi construcţia de cămine studenţeşti noi.
„Probabil în cazul nostru va fi vorba de două sau trei cămine noi, depinde de capacitatea la care vor fi construite, astfel încât să se apropie de cifra locurilor solicitată de noi”, a mai completat Valentin Popa.
Acesta a mai menţionat că în cazul în care va fi vorba de construcţia unui cămin cu o capacitate mai mare, acesta ar putea fi construit pe strada Universităţii, lângă Inspectoratul Judeţean de Urgenţă Suceava. Dacă CNI va hotărî construcţia mai multor cămine cu o capacitate mai mică, USV ia în calcul construcţia acestora în campusul de la Moara.
”Noi avem obligaţia de a asigura utilităţile. Posibil ca cei de la CNI să facă cămine tipizate la nivel naţional, pe care le vom primi la cheie”, a mai explicat rectorul.
O şedinţă de lucru referitoare la această temă a avut loc la începutul acestei săptămâni, între reprezentanţii CNI şi cei ai universităţilor declarate eligibile pentru a primi finanţare în vederea construirii de cămine studenţeşti.
Data propusă pentru începerea investiţiei este trimestrul al patrulea al anului 2017, cel mai devreme, şi se preconizează că lucrările vor lucra doi ani.
Anual, câte 2.000 de cereri rămân neonorate
Reamintim că Universitatea din Suceava are în administrare un număr de cinci cămine studenţeşti, însă căminul din corpul N, de pe strada Universităţii, este rezervat studenţilor Erasmus şi oficialităţilor.
Anual, circa 2.000 de cereri de cazare rămân neonorate.
Pentru căminele din campus, în funcţie de confortul şi facilităţile camerelor de cazare, studenţii plătesc sume începând de la 90 de lei pe lună şi ajunând la 360 de lei.
Totodată, pentru a suplimenta spaţiile de cazare pentru studenţi, conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” are în vederea achiziţionarea pensiunilor Bicom şi Casa Jenica din municipiu, pentru ca instituţia să dispună de o ofertă de cazare satisfăcătoare. De asemenea, USV vrea să ia în administrare un cămin din incinta Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, în vederea transformării sale în internat pentru studenţi.