La Camera de Comerţ şi Industrie Suceava va avea loc miercuri, 22 martie a.c., de la ora 10:00, un seminar de informare cu privire la programul „Start Up Nation România”. Seminarul este organizat de Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi. Seminarul se va desfăşura cu participarea secretarului de stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Harry Ilan Laufer, şi a secretarului de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu.
Prin programul „Start Up Nation România”, antreprenorii vor putea obţine fonduri nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei fiecare, circa 44.000 euro, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Pentru program, Guvernul a stabilit un buget total de 500 de milioane de lei, credite bugetare, în anul 2017, cu posibilitatea de a ridica limita maximă de cheltuieli la 1,7 miliarde de lei, prin credite de angajament, în funcţie de cerere şi de posibilităţile bugetare ale statului. Programul Start-up Nation România se adresează persoanelor care au deja afaceri sau vor să intre înceapă o activitate nouă, fondurile fiind alocate pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi dezvoltarea spiritului antreprenorial.
În total, Guvernul României a anunţat că îşi propune să finanţeze prin acest program, în anul 2017, circa 10.000 de întreprinderi mici şi mijlocii noi, prin motivarea tinerilor pentru a rămâne în ţară, unde să desfăşoare activităţi de antreprenoriat.
Preşedintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a explicat că obiectul finanţării va trebui să se încadreze în unele din următoarele categorii eligibile: echipamente, maşini, utilaje, instalaţii, aparatură, instrumente de măsură şi control; echipamente IT, aparatură birotică, mobilier, sisteme de protecţie, instalaţii de economisire a energiei; active necorporale (software), chirii spaţii de lucru, pagini web; cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc.
Legat de modalitatea de evaluare a proiectelor trebuie spus că pe site-ul de internet al finanţatorului, www.aippimm.ro/categorie/comunicate/, există deja prezentate o serie de criterii de evaluare a planului de afaceri.
Grila de evaluare propusă vizează mai multe condiţii, printre care şi crearea de locuri de muncă permanente.
Trebuie spus că aplicaţia online prin care antreprenorii vor putea să se înscrie pentru obţinerea sumei de până la 44.000 de euro ar putea fi deschisă de pe 2 mai 2017.