La finalul primei etape de înscriere în învățământul primar, școlile gimnaziale din județ își fac calculele pentru organizarea claselor pregătitoare.
Cât priveşte micuții înscrişi, pentru aceştia, părinţii au avut mare grijă să aleagă şcoala cu reputaţia cea mai bună, condiţii moderne, indiferent dacă aceasta se află în zona de circumscripţie sau nu.
Astfel, mai ales în cazul unor școli din municipiul Suceava, acestea s-au confruntat cu un val consistent de cereri, multe dintre ele venite din partea persoanelor cu domiciliul în localitățile limitrofe municipiului.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Suceava, în câteva situații cererea depășește semnificativ oferta, aceste cazuri urmând să fie analizate în Consiliul de Administrație al IȘJ.
„Mai multe cereri decât numărul de locuri prevăzut în planul lor de școlarizare s-au înregistrat la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, unde sunt 119 cereri și trei clase prevăzute în plan, la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, cu 80 de cereri pentru doar două clase, și la Școala Gimnazială Nr. 8, unde sunt 77 de înscriși și doar două clase prevăzute în plan”, a explicat Cezar Anuței, purtător de cuvânt al IȘJ Suceava.
Adresabilitate ridicată s-a înregistrat și la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, unde s-au înscris peste 160 de viitori elevi, instituția solicitând Inspectoratului Școlar Suceava o suplimentare cu 15 locuri. Din toamnă, școala vrea să organizeze șase clase pregătitoare.
La Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, pentru cele cinci clase, numărul cererilor e peste 150, conducerea unității dorind o suplimentare a locurilor la clasa pregătitoare.
Cereri mai multe decât oferta sunt și la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți. La Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, numărul cererilor depuse este de 100, unitatea solicitând înființarea a patru clase pregătitoare.
Aproape 6.000 de cereri de înscriere la clasa pregătitoare
Aproape 6.000 de viitori bobocei au fost înscriși în clasa pregătitoare în prima etapă de depunere a cererilor de înscriere în învățământul primar, din perioada 27 februarie – 16 martie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava, Cezar Anuței, 5.995 de cereri au fost înregistrate în școlile din județ. Acesta a mai menționat că tot pe perioada înscrierilor, au fost evaluați psihosomatic 1.118 copii. Pentru 80 s-a recomandat înscrierea la grupa mare.
La nivelul județului Suceava, potrivit estimărilor IȘJ, numărul elevilor de la pregătitoare pentru anul școlar 2017 - 2018 este aproape 7.000.
Dacă, după prima etapă, sunt copii care nu sunt cuprinşi în nici o unitate de învăţământ, părinţii acestora vor completa o cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 24 -30 martie, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 6 aprilie. Între 7 şi 13 aprilie, Inspectoratul Școlar Suceava va soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere.
Pentru informații referitoare la înscrierea copiilor în învățământul primar, în Suceava funcționează, în perioada 21 februarie – 13 aprilie 2017, o linie telefonică unde părinții și alte persoane interesate pot obține, gratuit, date despre calendar și metodologie.
Numărul telverde este 0 800 816 230.