Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 mar 2017 - Anul XXII, nr. 62 (6478)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsură

Căldura sucevenilor se va scumpi la finele sezonului rece

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căldura şi apa caldă furnizate sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor costa mai mult de anul acesta. Majorarea tarifului plătit de populaţie pentru gigacaloriile consumate va fi dezbătută la finele acestui sezon rece, astfel încât efectele acestei decizii se vor resimţi abia iarna viitoare, pe timp de vară diferenţa fiind greu sesizabilă. Acum, preţul unei gigacalorii este de 178 de lei.

„Băgăm prea mulţi bani în subvenţiiile la termoficare. Suntem în faţa unei inechităţi. Anul trecut am dat 150 de miliarde de lei vechi subvenţii la Termica. Anul acesta vom da probabil la fel. Problema este că luăm bani de la jumătate dintre suceveni pentru a da la cealaltă jumătate. Asta deoarece numai jumătate din populaţie este racordată la sistemul centralizat de termoficare”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, invitat la emisiunea „Raportul de seară”, de la Bucovina TV.

Edilul sucevean a precizat că în toate discuţiile purtate cu sucevenii racordaţi la sistemul centralizat a subliniat faptul că fiecare trebuie să plătească ceea ce consumă.

„O parte din problemă s-a rezolvat deja, odată cu venirea noii societăţi de termoficare încasările sunt undeva la 90%. Urmează o scumpire destul de mare a tarifelor la gazul metan, nu e corect ca acei care se încălzesc de la centrale de apartament să plătească foarte mult, iar sistemul centralizat să fie subvenţionaţi indirect şi de cei care se încălzesc arzând gazul metan. Atunci respectivii vor fi cocoşaţi de două ori, şi de tarifele crescute la gaz metan şi de subvenţiile pe care le plătesc indirect celor care sunt la sistemul centralizat”, a adăugat Ion Lungu.

Decizia de modificare a tarifului energiei termice furnizate populaţiei va fi luată după sărbătorile de Paşti, cel mai probabil în şedinţa de Consiliu Local de la finele lunii aprilie.

 

Preţul căldurii în Suceava, mai mic decât în urmă cu şase ani

În prezent, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat plătesc 178 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată, costurile de încălzire a locuinţelor fiind mai mici, în foarte multe cazuri, decât cele ale celor ce îşi asigură căldura de la centrale pe gaz metan sau pe lemne.

Preţul energiei termice furnizate populaţiei este mai mic acum decât în urmă cu şase ani, când era 185 lei/gigacalorie, pentru că, atât spre finele anului trecut, cât şi la începutul acestui an, acest tarif a fost modificat de două ori, în minus, odată cu scăderea TVA, de la 24% la 20%, iar apoi de la 20% la 19%.

„Oricum, la Suceava preţul gigacaloriei este unul dintre cele mai mici din ţară. Tariful achitat de populaţie a fost menţinut la un preţ mic nu din motive electorale, ci din motive practice, de menţinere a eficienţei sistemului, pentru că dacă se plătea preţul întreg, probabil că acum mai erau racordaţi doar 20% dintre suceveni. Trebuie ţinut cont de faptul că s-au făcut investiţii pentru modernizarea acestui sistem, s-au băgat 25 de milioane de euro în înlocuirea conductelor învechite şi în modernizarea de puncte termice, dar mai este încă de lucru. Singurul sistem viabil, ecologic şi civilizat în oraşele mari este cel centralizat. Nu am inventat noi roata, aşa este în toată lumea civilizată”, a completat primarul Sucevei.

Lungu a spus că nu se poate pronunţa deocamdată cu cât se va scumpi gigacaloria pentru populaţie, dar a dat asigurări că în continuare va fi parţial subvenţionată de la bugetul local, dar nu atât de mult ca acum, când „înghite” o mare parte din veniturile municipalităţii, cu care s-ar putea face alte lucrări şi investiţii, în beneficiul tuturor sucevenilor.

„ Populaţia trebuie să plătească un preţ mai apropiat de cel real”, a concluzionat Lungu, care a accentuat ideea dezavantajelor renunţării la sistemul centralizat:

„Nu departe de noi, la Bistriţa, am văzut un scandal imens de la faptul că, renunţându-se la sistemul centralizat, toţi şi-au pus centrale, dar se certau de la faptul că noxele emanate de centrală ieşeau direct în nasul vecinilor de deasupra. Ca să nu mai spun de faptul că aşa fiecare apartament are în el o mică bombă. Nu toată lumea este atentă cu funcţionarea lor, nu le verifică...Spun că este pe responsabilitatea lor, numai că îi afectează şi pe alţii, din jurul lor”.

 

Scumpirea gazului metan şi a energiei electrice, efect direct şi asupra energiei termice

O influenţă certă asupra noului preţ al energiei termice îl vor avea şi scumpirile deja anunţate, la gaz metan şi la energie electrică, ambele utilităţi făcând parte din procesul de producţie, transport şi distribuţie a gigacaloriilor livrate populaţiei, sub formă de apă caldă sau căldură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura sucevenilor se va scumpi la finele sezonului rece.
 Vizualizări articol: 3726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Căldura sucevenilor se va scumpi la finele sezonului rece5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei