Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că absorbţia fondurilor europene este descurajată de modul în care sunt formulate ghidurile pentru depunerea de proiecte. Gheorghe Flutur a declarat în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean că acest lucru poate să ducă la necheltuirea fondurilor de la Uniunea Europeană, subliniind faptul că pentru anii viitori, gradul de absorbţie ar trebui să fie de aproape 700 de milioane de euro în fiecare lună. Șeful administraţiei judeţene a subliniat că unele dintre prevederile din ghidurile pentru depunerea de proiecte sunt absurde. El a dat ca exemplu proiectele pentru drumuri, arătând că în ghidul solicitantului se precizează că în cazul în care trebuie modernizat un pod, iar un pilon se află în albie, acesta este al celor de la Apele Române. Flutur a spus că tot în ghid se precizează că pentru a primi finanţare pilonul ar trebui să fie al Consiliului Judeţean. „Am mai avut mai multe proiecte de drumuri pe Programul Operaţional Regional, dar nu a existat această problemă. Consider că ar trebui schimbată fie legislaţia actuală, fie ghidul solicitantului, pentru că altfel riscăm ca orice proiect de modernizare a drumurilor europene să fie împiedicat”, a declarat preşedintele CJ Suceava, el atrăgând atenţia că dacă nu vor fi simplificate ghidurile solicitantului fondurile europene alocate României riscă să fie necheltuite.
Gheorghe Flutur consideră că în actuala formă, ghidurile de finanţare îi descurajează pe cei care vor să implementeze proiecte cu fonduri europene, inclusiv pe cei din mediul privat.
Flutur a spus că în fiecare an România ar trebui să cheltuiască aproximativ şapte miliarde de euro, precizând că rata absorbţiei va fi una foarte mică în situaţia în care nu va exista un comandament special care să se ocupe direct de această problemă. El a mai spus că absorbţia fondurilor europene ar trebui să fie o prioritate de grad zero în România.