Holzindustrie Schweighofer implementează planul de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România, se arată într-un comunicat primit la redacţie. În urma angajamentului asumat de a lupta împotriva tăierilor ilegale, compania îşi bazează abordarea pe un dialog constructiv cu ONG-urile de mediu, pe o comunicare transparentă şi pe un sistem complex de control al lanţului de aprovizionare. Unul dintre principiile directoare este strânsa colaborare cu autorităţile şi informarea acestora când apar informaţii despre posibile nereguli privind provenienţa lemnului.
La finalul lunii februarie 2017, echipa de conformitate a companiei a identificat nereguli într-o serie de documente legate de un transport provenind dintr-un depozit de buşteni şi a informat Garda Forestieră despre acest incident. În acest moment, compania colaborează cu autorităţile, punându-le la dispoziţie toate detaliile necesare clarificării situaţiei. Pentru a respecta toate prevederile şi procedurile legale, Holzindustrie Schweighofer nu are posibilitatea de a face publice informaţiile transmise autorităţilor. Cooperarea dintre Holzindustrie Schweighofer şi autorităţi are ca scop lupta împotriva tăierilor ilegale din România. Compania analizează fiecare informaţie despre posibile nereguli din lanţul de aprovizionare şi studiază în detaliu fiecare caz. Holzindustrie Schweighofer are o toleranţă zero în aceste situaţii. Dacă apar nereguli sau suspiciuni despre posibile nereguli în lanţul de aprovizionare, autorităţile vor fi informate sistematic. Dacă un furnizor nu respectă politica de achiziţii a companiei, acesta va fi exclus din lanţul de aprovizionare. Din aceste motive, Holzindustrie Schweighofer a delistat 79 de furnizori până în decembrie 2016.
Având în vedere că Holzindustrie Schweighofer nu execută operaţiuni de exploatare forestieră, compania cere transportatorilor săi să îşi doteze, până la sfârşitul lunii martie 2017, toate camioanele (care fac transporturi către Holzindustrie Schweighofer) cu dispozitivul de urmărire prin GPS Timflow, asigurând astfel măsuri sporite de securitate în lanţul său de aprovizionare. Sistemul permite urmărirea cu exactitate a transporturilor de lemn de la locul de încărcare până la destinaţia finală, minimizând aproape complet riscul încălcării legii de către furnizorii săi.
Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.700 de angajaţi
Grupul Schweighofer îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de viscoză, producţia de bioenergie, silvicultură şi afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania şi o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.700 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.