Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, organizează, cu prilejul Zilei Protecţiei Consumatorului, un concurs referitor la comerţul electronic şi achiziţiile online.
Potrivit lui Vasile Latiş, comisar-şef adjunct al CJPC Suceava, „în fiecare an, CJPC sărbătoreşte această zi printr-o serie de manifestări şi printr-un concurs desfăşurat atât în şcolile gimnaziale, cât şi licee”.
Cu privire la achiziţiile online, Latiş a explicat că „internetul reprezintă principalul mediu prin care comerţul electronic îşi face prezenţa”. Acesta a punctat câteva dintre drepturile consumatorilor în cadrul comerţului online, printre care dreptul de a fi informat în mod complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor oferite, dreptul de retragere în termen de 14 zile calendaristice de la data primirii produsului sau dreptul de a primi contravaloarea produsului returnat în maximum 14 zile de la data la care a informat despre decizia de retragere.
Printre avantajul cumpărăturilor online se numără comoditatea sporită, efectuarea rapidă de cumpărături sau alte tranzacţii la orice oră, în orice zi, căutarea rapidă de produse şi servicii, cu posibilităţi de comparare a preţurilor şi calităţilor potrivite, transport rapid al produselor etc.
De partea cealaltă, avantajele comerciantului fac referire la atragerea de noi clienţi prin intermediul unui nou canal de distribuţie, preţuri mai avantajoase ca urmare a eliminării de intermediari din lanţul de aprovizionare, stocuri minimizate sau chiar eliminate.
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor
Ziua de 15 martie marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. În întreaga lume au loc manifestări care aduc la cunoştinţa publicului importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.
Conform lui Vasile Latiş, ziua de 15 martie 1962 reprezintă momentul istoric al naşterii mişcării mondiale privind protecţia consumatorilor, mişcare care a luat naştere în Statele Unite, în timpul preşedintelui J.F. Kennedy. Acesta s-a adresat Congresului American susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale, şi anume: dreptul la securitate, la informare, de a fi ascultat şi de a alege produse şi servicii.