marţi, 14 mar 2017 - Anul XXII, nr. 58 (6474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cerinţe

Eseuri despre poezia lui Ion Barbu sau Tudor Arghezi, pentru elevii claselor a XII-a, la prima probă a simulării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai important subiect al probei de limba şi literatura română de la simularea examenului de la bacalaureat, la clasa a XII-a, a vizat analiza unui text poetic, cerinţă care de multe ori îi prinde pe liceeni pe picior greşit.

Elevii de clasa a XII-a au primit două tipuri de subiecte, unele adaptateprofilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic. Chiar şi aşa, ambele categorii au avut de redactat eseuri despre o operă lirică, fie că a fost vorba despre Ion Barbu, fie despre Tudor Arghezi.

Elevii de clasa a XII-a, profil real şi vocaţional,au primit la primul subiect un text la prima vedere din nuvela „Proştii”, de Liviu Rebreanu, pe baza căruia trebuiau să rezolve nouă cerinţe. La subiectul al doilea, elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu de tip argumentativ despre necesitatea competenţelor de utilizare a calculatorului în contextul actual, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un text poetic aparţinând lui Tudor Arghezi. 

La profil uman şi pedagogic, primul subiect a vizat un text de Ioan Slavici, iar la subiectul al II-lea elevii au trebuit să explice rolul mass-mediei în promovarea evenimentelor culturale. Subiectul cu numărul III a presupus redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu.

Cât priveşte colegii mai mici, cei de clasa a XI-a, aceştia au avut de redactat la subiectul al III-lea un eseu în care să prezinte fie particularităţi ale comediei, fie particularităţile unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu (în funcţie de profilul elevului).

Elevii claselor a VIII-a au primit o cerinţă referitoare la poezia „Toamnă la Miorcani”, de Ion Pillat, iar la al doilea subiect au avut de narat o întâmplare petrecută în timpul unui joc şi de rezolvat cerinţe pe marginea unui articol de pe www.historia.ro.

 

Calendarul probelor următoare

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează în perioada 13-17 martie 2017, la nivelul întregii ţări, simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a şi a probelor scrise din cadrul examenului naţional de bacalaureat. Sunt aşteptaţi să participe cei peste 450.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a. În judeţul Suceava, peste 18.000 de elevi vor susţine simularea.

Obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susţine la finalul anului şcolar, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare.

Pe 14 martie este programată proba scrisă de limba maternă, la clasa a VIII-a şi clasele a XI-a şi a XII-a. Pe 16 martie, elevii vor susţine proba scrisă la matematică (clasa a VIII-a) şi proba obligatorie a profilului – matematică sau istorie (clasele a XI-a şi a XII-a).

Pe 17 martie 2017, şcolile organizează proba la alegere a profilului şi specializării (exclusiv pentru elevii clasei a XII–a).

Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 31 martie.

 

Modele similare publicate pe internet

Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Anul trecut, la nivel naţional rata de prezenţă la simularea evaluării naţionale a fost de 90,71% (169.632 de elevi participanţi), iar proporţia mediilor peste 5 s-a situat la 30,58%. În ceea ce priveşte simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 şi note peste 5 la toate probele) de 28,51% la clasa a XI-a, respectiv 38,39% la clasa a XII-a.

 

1.001 absenţi la Suceava

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, 1.001 elevi au absentat la prima probă a simulării.

La clasa a VIII-a, din totalul de 7.185 de elevi, au fost prezenţi 6.867, înregistrându-se 318 absenţe.

310 elevi au absentat la clasa a XI-a (5.320 prezenţi din 5.630 înscrişi), iar la clasa a XII-a au lipsit 373 (5.204 prezenţi din 5.577 înscrişi).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eseuri despre poezia lui Ion Barbu sau Tudor Arghezi, pentru elevii claselor a XII-a, la prima probă a simulării.
 Vizualizări articol: 2273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Eseuri despre poezia lui Ion Barbu sau Tudor Arghezi, pentru elevii claselor a XII-a, la prima probă a simulării5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei