luni, 13 mar 2017 - Anul XXII, nr. 57 (6473)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Să dăm folk la şcoli”

Misionarii muzicii folk

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Într-o dimineaţă răcoroasă de martie, pentru copiii din 10 unităţi şcolare din Bazinul Dornelor, orele de clasă – matematică, română, sport, biologie etc. – s-au transformat în lecţii de viaţă. Dar nu orice fel de lecţii, ci unele transmise în versuri, pe note muzicale, care picurau în sufletele lor pasiunea pentru muzică bună, pentru sentimente şi trăiri exprimate în versuri.

„Să dăm folk la şcoli” este un proiect inedit, în care cunoscuţi interpreţi de folk au pornit prin şcoli, cu chitara în mână şi cu versuri pe buze, pentru a le oferi copiilor o lecţie pentru minte şi suflet.

„Rău mă dor ochii mă dor / De durerea frunzelor. / Şi mă fac şi iar mă fac / Vânt de brad şi vânt de fag. / Şi mă duc şi iar mă duc / Până la izvor sub nuc”, versuri care îi aparţin lui Valentin Moldovan, au răsunat vineri dimineaţă pe buzele a zeci de copii de la Şcoala Gimnazială Neagra Şarului, interpretate chiar de autorul acestora, venit tocmai de la Baia Mare.

În aceeaşi zi, Sorin Poclitaru - autorul versurilor a numeroase melodii folk şi un puternic promotor al acestui gen muzical, dar şi interpreţi folk cu renume - Ştefania Iacob, Cătălin Stepa, Valentin Moldovan, Florin Seserman, Adrian Beznă şi Vasile Mardare, au fost prezenţi în şcolile comunelor din zona de munte a judeţului, inoculând celor mici, dar şi celor mari deopotrivă, pasiunea pentru muzică şi poezie.

 

Bogăţia sufletească, cea mai mare avere

„Încercăm să aducem copiilor folk, care înseamnă muzică şi poezie. Venim în mijlocul vostru, pentru a vă fi uşor să înţelegeţi ce vrea muzica de la voi. La 9 dimineaţa nici un om normal nu vine să asculte poezie, dar sunt ferm convins că totuşi voi sunteţi bucuroşi că aţi scăpat de o oră din programul şcolar. Am început să scriu poezie când eram de vârsta voastră, sunt ferm convins că şi dintre voi sunt copii care scriu...”, le-a spus Sorin Poclitaru micuţilor aşezaţi în bănci, cu căciula pe cap şi gecile în spate.

Nu peste mult timp, aceiaşi „omuleţi”, despovăraţi de hainele de mers pe stradă şi de inhibiţii, cântau de zor, alături de Valentin Moldovan, încălziţi de pasiunea muzicii şi de versurile ce îţi merg la suflet.

„Citiţi, pentru că astfel vi se va deschide atât de frumos mintea, încât veţi vedea că lumea este extraordinar de frumoasă, iar ce nu poate fi văzut cu ochiul, direct, poate fi văzut cu ochii minţii, ce nu poţi atinge cu mâinile, poţi atinge în gând, iar uneori lucrurile acestea se întrepătrund atât de frumos încât e minunat să trăieşti acel sentiment... Bogăţia din suflet nu v-o poate da sau lua nimeni. Ţine doar de voi, să deschideţi ochii”, a fost îndemnul lui Sorin Poclitaru, care le-a recomandat şi cu ce poeţi să înceapă, pentru a înţelege versurile, nu doar să înveţe automat o interpretare a lor, dată de alţii.

„Sunt ferm convins că nu mulţi dintre voi sunt cunoscători ai genului folk. Noi am crescut cu muzica asta şi pentru noi era cam ce sunt acum pentru voi Smiley şi Delia, doar că atunci era Cenaclul Flacăra – probabil cel mai mare fenomen artistic al perioadei de până în 1989. Pentru noi a fost hrană sufletească”, le-a explicat Sorin Poclitaru.

Iar în clasă au continuat să răsune melodii melancolice, precum „Dor de Nichita” ori „Galbenă gutuie”, dar şi marşul istoric „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”, la care copii şi profesorii au cântat deopotrivă cu cel ce le interpreta.

Un om cu o chitară, care cântă folk – versuri recitate pe note muzicale.

Doar că atunci când cântă, acel om se transformă în poezie lichidă, vaporoasă, care se revarsă către tine, te învăluie, te înfioară şi îţi răscoleşte simţurile.

Tocmai de aceea, la finalul orei magice, directorul de şcoală a mărturisit: „Nu a trecut ca o oră de clasă, ci cu totul altfel, a fost o lecţie în adevăratul sens al cuvântului. Nu am învăţat doar muzică, ci şi ce să alegem, să gândim liber. Abia acum mi-a explicat cineva că o poezie trebuie să o înţelegem prin prisma inimii. Copii, citiţi poezii, puneţi-le pe muzică... O să începem şi noi să facem la fel. Este visul meu de când mă ştiu să fredonez ceva la chitară. Nu l-am împlinit încă, dar este timp pentru toate”.

 

„Pepiniera” folk din zona de munte

„Să dăm folk la şcoli” - un îndemn pus în aplicare, deocamdată în zona de munte a judeţului, în localităţile Ciocăneşti, Cârlibaba, Iacobeni, Poiana Stampei, Dorna Candrenilor, Coşna, Panaci, Şaru Dornei.

Cei care învaţă în aceste şcoli şi cei care predau acolo şi-au dat apoi întâlnire la Casa de Cultură „Elisei Todaşcă” din Poiana Stampei, pentru a asista la un concert comun al tuturor interpreţilor de muzică folk care au fost să le vorbească elevilor în clasă, de aproape.

Sorin Poclitaru, iniţiatorul proiectului, a remarcat: „<Dăm folk la şcoli> este un proiect prin care se încearcă creşterea publicului de folk, de la vârste fragede, este o nebunie de-a mea, de mai multă vreme. Am zis că dacă tot îmbătrâneşte publicul de folk, singura şansă este să îl formăm mai devreme, să îl luăm de jos şi să-l creştem. Văd că funcţionează mai bine decât mă aşteptam. Nu aş fi crezut că atât de bine va fi primit folkul, iar copii care spuneau că nu au auzit şi nu ascultau aşa ceva cântau cu noi piese folk, doar că nu ştiau că sunt aşa ceva. Este a doua oară când venim în bazinul Dornelor, mulţumită primarului de la Ciocăneşti, Radu Ciocan, care a sunat în toate părţile... Aşa am reuşit să aducem şapte artişti care au cântat în 10 şcoli şi licee, pentru copii de la grupa 0 până la cei de clasa a XII-a. A fost ceva extraordinar, de mare impact”.

Rezultatele nu au întârziat, chiar de la prima ediţie, cea mai bună dovadă fiind grupul de copii care au interpretat pe scenă muzică folk, ca adevăraţi profesionişti.

„Chiar mă gândesc, dacă ţine Doamne-Doamne cu noi, să lărgim aria de acţiune a acestui proiect, să mergem prin ţară... Se găsesc bani pentru toate prostiile, s-or găsi bani şi pentru ceea ce facem noi, mai ales că nu ne înghesuim să cerem bani, ci facem mai mult misionariat – cum merg unii cu Biblia, aşa mergem noi cu muzica şi poezia”, spune emoţionat poetul din Gura Humorului.

Misionari care se confruntă cu canibalismul din muzica românească.

 

Pasărea Phoenix a folkului românesc

Păstrători ai valorilor generaţiilor de înainte de 1989, folkiştii, câţi au mai rămas, speră ca iniţiativa lor să fie la baza unei renaşteri a acestui gen muzical. Ca o pasăre Phoenix, care să renască din propria cenuşă.

„Proiectul <Să dăm folk la şcoli> este un pas foarte important pentru folkul românesc. Am avut surprize foarte frumoase mergând prin şcoli, copiii iubesc muzica folk, dar, din păcate, nu le-a făcut cineva cunoştinţă cu acest gen muzical. Aceasta este menirea noastră, prin acest proiect”, consideră Ştefania Iacob, cel mai tânăr membru al grupului de „misionari muzicali”, venită din Botoşani, dar puternic legată de Suceava, prin intermediul lui Sorin Poclitaru, ale cărui versuri îi sunt inspiraţie pentru cântece.

„Sper ca acest proiect să se extindă, copiii să poată alege din gama largă de muzică.

Am avut o experienţă foarte frumoasă la Cârlibaba, unde foarte mulţi copii au ascultat muzică timp de o oră şi jumătate, mi-a fost foarte greu să plec de acolo, pentru că acei copii erau foarte receptivi”, spune şi Cătălin Stepa, venit tocmai de la Hunedoara.

„Ne-am adunat lângă Sorin Poclitaru, iniţiatorul acestui proiect, oameni din colţuri diferite ale ţării. Pentru noi a fost o încercare plină de emoţie - dacă am reuşit să le spunem (n.r. copiilor) că muzica şi poezia te eliberează de multe alte piedici şi traume ale realităţii şi te fac să devii mai sensibil, mai uman, este o mare bucurie pentru noi, e ca şi cum am fi câştigat un festival. Muzica folk este cel mai la îndemână mod de a spune lumii ce simţi, printr-un cântec, în care vorbele au fost la tine în suflet şi le-ai pus la picioarele cântecului, sau, dacă au fost găsite în altă parte, au fost atât de cunoscute încât ai îndrăznit să le pui într-un colţ special al inimii tale, în cântec”, consideră Adrian Beznă – cantautor şi poet, din Piatra Neamţ.

Cândva, poetul Adrian Păunescu a reuşit să adune în jurul său valorile care au dus la apariţia fenomenului Cenaclul Flacăra. Acum, un alt poet, sucevean, vrea să ţină aprinsă flacăra folkului românesc, înconjurat de prieteni din toată ţara, care s-au transformat în misionari ai muzicii şi poeziei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Misionarii muzicii folk.
 Vizualizări articol: 2444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Misionarii muzicii folk5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei