Trei arbori care făceau parte din Parcul Central al Sucevei, încă de la înfiinţarea acestuia, au fost tăiaţi de angajaţii municipalităţii sucevene, deoarece reprezentau un pericol pentru cei care vin să se relaxeze în acel spaţiu verde, trec pe acolo sau chiar și pentru cei care lucrează în clădirile învecinate, pentru că mărimea acestora le putea afecta, în caz de prăbușire.
Cel mai elocvent caz este cel al unui stejar pedunculat cu un diametru de aproximativ doi metri, care, din cauza vârstei înaintate și a unei scorburi care s-a tot lărgit, chiar în „inima” sa, se putea rupe în două la orice vânt mai puternic, mai ales după ce se încărca cu frunze.
Anul trecut, specialiștii din cadrul Direcţiei Domeniului Public au observat că pe mijlocul copacului a apărut o crăpătură de câţiva centimetri, dar, din dorinţa de a-l păstra, pentru frumuseţea sa și pentru că era unul dintre cei mai bătrâni arbori din parc, au căutat soluţii să-l salveze.
Mai exact, aceștia au confecţionat patru chingi metalice, legate între ele cu bare de oţel, în genul unor cătușe, cu care au legat cele două imense „braţe” ale arborelui, pentru a le împiedica să se distanţeze mai mult.
Doar că eforul lor nu a făcut decât să mai întârzie un an sfârșitul copacului, pentru că, la verificările din primăvară, s-a constatat că trunchiul acestuia s-a crăpat mult mai tare decât se așteptau, existând riscul ca acele chingi metalice să se rupă, din cauza presiunii foarte mari la care erau supuse.
„Din cauza stării sale tot mai agravate, a trebuit să acţionăm de urgenţă. Am întrunit rapid comisie de analizare a arborilor cu probleme, au fost obţinute avize de mediu pentru tăierea a trei arbori din Parcul Central, unul fiind în imediata apropiere a locului de practicare a sportului în aer liber, iar tăierea s-a efectuat cu toate precauţiile necesare luate, pentru a nu provoca pagube sau alte incidente. Iniţial, am dorit să păstrăm trunchiul acelui stejar, pentru a face acolo o sculptură din el, dar era prea găunos, încât a fost tăiat de jos, urmând să găsim soluţii pentru a scoate cioata de acolo”, a precizat viceprimarul Marian Andronache.
Mai mult, din scorbura imensă din trunchiul stejarului au zburat mai mulţi lilieci, care își făcuseră acolo adăpost.
În continuare, la nivelul municipiului reședinţă de judeţ se face o inventariere a arborilor ce reprezintă un potenţial pericol, o comisie în acest scop, cu atribuţii pe o arie mult mai mare, fiind înfiinţată recent la solicitarea Prefecturii Suceava, după căderile de copaci de acum două săptămâni, din timpul unei vântoase puternice.