Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 10 mar 2017 - Anul XXII, nr. 55 (6471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

„Regimul politic al moralei”, prima conferinţă din cele 12 de la USV, sub genericul „Umanitate, omenie. Oameni pentru oameni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Amfiteatrul E 129, corp E, a avut loc joi, 9 martie, Conferinţa-dezbatere „Regimul politic al moralei”, susţinută de conf. univ. dr. habil. Andrei Ţăranu, de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti, fiind prima conferinţă din cele 12 de la USV, sub genericul „Umanitate, omenie. Oameni pentru oameni”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava - Departamentul de Ştiinţe Umane şi Social-Politice, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Simion” Suceava - Sectorul cultural.

Moderatorul conferinţei a fost pr. Constantin Ciupu, parohul Bisericii „Sfântul Simion” din Suceava, care a spus, la începutul evenimentului, la care au participat elevi, studenţi, profesori, iubitori de cultură, că „urmare a evoluţiei contextului social-economic şi cultural ce conduce spre o din ce în ce mai deformată percepţie asupra realităţii, am găsit de cuviinţă a concepe şi a pune în aplicare o activitate ce dorim să reaşeze, să dezvolte, să consolideze şi să promoveze în conştiinţa publică principiile morale pe care trebuie să se fundamenteze ţara noastră şi, în general, societatea umană. Activitatea civică, dar şi pastoral-misionară proiectată se va constitui dintr-un şir de 12 evenimente-conferinţă sub tema generală «Umanitate, omenie. Oameni pentru oameni». Pentru susţinerea evenimentelor-conferinţă, din partea parohiei, vom invita personalităţi active în viaţa publică din România, de probitate morală şi profesională, neimplicate politic. Parohia noastră este onorată pentru că derulează această activitate în parteneriat cu Universitatea «Ştefan cel Mare» din Suceava, care va găzdui evenimentele“.

 

ÎPS Pimen a binecuvântat prima conferinţă

Prezent la eveniment din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, gazda primei conferinţe-dezbatere, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul USV, prof. univ. dr. Vasile Efros, a salutat parteneriatul între Parohia „Sfântul Simion” din Suceava şi universitatea suceveană, „având speranţa că acest ciclu de întâlniri care vor avea loc la USV, bazate pe principiile morale care stau la baza unei societăţi, vor avea un feedback foarte bun. Sunt convins că mulţi dintre noi, dintre cei care suntem aici şi dintre cei care vor mai veni la celelalte întâlniri, vom avea de învăţat câte ceva”.

La conferinţa-dezbatere a fost prezent şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a binecuvântat prima conferinţă din ciclul celor 12 evenimente-conferinţă, şi a sugerat, printre altele, că ar trebui să ne întoarcem mai des la natural, la firesc, pentru că „firescul este pe primul plan. Avem multe de învăţat de la natură, de la tot ce este firesc, de la ceea ce aparţine minţii, de la ceea ce aparţine creaţiei, naturii în general, floră, faună”. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mai completat că „oamenii caută soluţii pentru mai bine, pentru ordine, pentru dreptate. Dacă oamenii ar lua aminte mai mult la natură, ar înţelege mai bine cum stau lucrurile, ar înţelege şi ce este moral, şi ce este duhovnicesc”.

 

„Eu înţeleg prin morală, în esenţă, o atitudine socială”

Venit cu inima deschisă la Suceava, „cu ataşament, cu căldură umană şi cu înaltă probitate profesională, să primim mai multă cunoaştere”, după cum a spus pr. Ciupu, invitatul special, conf. univ. dr. habil. Andrei Ţăranu, a spus că „până de curând, politica şi morala erau separate complet. Puterea, ca dimensiune, şi statul nu ar trebui să fie considerate ca dimensiuni morale. Nu sunt morale. Aşa cum o maşină nu este morală, ci doar şoferul ei poate să fie supus moralei, la fel statul şi structura puterii nu ţin de acest univers”.

Din expunerea „atât istorică, cât şi tehnică”, „Regimul politic al moralei”, după cum a spus conf. univ. dr. Andrei Ţăranu, reiese că „multe din prezumţiile noastre legate de morală, statalitate şi putere sunt mai degrabă induse ideologic şi nu neapărat cu un scop. La origine, scopul a fost foarte clar: anumite grupuri sociale au vrut să obţină mai multă putere şi mai multă vizibilitate. Din punctul meu de vedere, dorinţa unor grupuri sociale de a obţine mai multă putere nu este un lucru imoral. Sigur că cei care urmează să piardă o parte din acea putere vor considera că este imoral. Eu înţeleg prin morală, în esenţă, o atitudine socială. Morala într-un anumit stat este cu totul diferită de ceea ce ne închipuim noi a fi moral în spaţiul românesc”.

Tot din conferinţa de joi, de la USV, publicul a reţinut, pe baza unor studii realizate de specialişti şi expuse în cadrul conferinţei, că „instituţiile politice sunt amorale”, că statul este „o entitate birocratică”, că statul este „o dimensiune care nu are conştiinţă, statul este un aparat birocratic care primeşte nişte cerinţe de la populaţie, foarte diverse, iar sistemul politic nu face altceva decât să răspundă acestor cerinţe. Câteodată o face mai bine, şi dacă o face mai bine îi creşte suportul şi are şanse să fie sprijinit în continuare, sau nu o face prea bine, şi atunci publicul va cere schimbarea sistemului politic”.

Intrarea la eveniment a fost liberă, la fel cum va fi şi la celelalte conferinţe din ciclul celor 12 de la USV, ce vor fi anunţate de organizatori în perioada următoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Regimul politic al moralei”, prima conferinţă din cele 12 de la USV, sub genericul „Umanitate, omenie. Oameni pentru oameni”.
 Vizualizări articol: 1738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Regimul politic al moralei”, prima conferinţă din cele 12 de la USV, sub genericul „Umanitate, omenie. Oameni pentru oameni”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei