Patru zimbri, doi masculi şi două femele, cu vârste între doi şi opt ani, vor fi eliberaţi în natură de specialiştii Administraţiei Parcului Natural Vânători - Neamţ, din subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Cele patru exemplare au fost mutate într-un ţarc de acomodare, urmând ca specialiştii Romsilva să îi elibereze zilele următoare, în pădurile de la graniţa Sucevei cu Neamţ.
În urmă cu aproape şase ani, un alt exemplar, din prima serie de zimbri lăsaţi în libertate în Parcul Natural Vânători - Neamţ, a fost văzut de mai multe persoane cutreierând prin pădurile Sucevei, în zona Boroaia, pe raza Ocolului Silvic Fălticeni.
În Parcul Natural Vânători - Neamţ sunt, în total, 29 de zimbri, din care şase născuţi liberi, 13 în semilibertate, iar şapte exemplare sunt în captivitate, în scop turistic.
Primele exemplare din Parcul Natural Vânători - Neamţ au fost eliberate în natură acum mai bine de cinci ani, între timp arealul lor mărindu-se până la 60.000 de hectare. Zimbrii sunt permanent monitorizaţi de specialiştii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Zimbrii au dispărut din fauna României în urmă cu trei secole, fiind reintroduşi în 1958, după importul unei perechi din Polonia, în Parcul Silvic Haţeg. Au urmat alte exemplare importate din Polonia, Cehoslovacia şi Rusia, în primul deceniu fiind aclimatizate în România nouă exemplare la Haţeg şi Trivale, în Argeş.
Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă” a fost înfiinţată în 1968, iar primele trei exemplare de zimbri (Rarău, Roxana şi Raluca) au fost aduse din Polonia în 1970. În 1974 s-au născut un mascul şi o femelă, care au fost "botezaţi" Roco şi Rosina.
Rezervaţia este una dintre cele mai mari şi mai reprezentative din Europa, aici fiind filmate câteva secvenţe incluse în marile ecranizări „Fraţii Jderi” (1974) şi „Ştefan cel Mare - Vaslui 1475” (1975).
Romsilva administrează trei nuclee importante de zimbri, la Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, la Haţeg, în judeţul Hunedoara, şi Parcul Natural Vânători – Neamţ, cu un efectiv total de 96 de exemplare.