Nouă elevi vor reprezenta judeţul Suceava la etapa naţională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, competiţie care va avea loc la Călimăneşti, judeţul Vâlcea, în perioada 19-24 aprilie. De menţionat că faza judeţeană a concursului a avut loc la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, în data de 20 februarie.
La categoria Juniori s-au calificat trei elevi: Maurizio Tudor Pavel - premiul I absolut, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni / Clubul Copiilor Fălticeni (clasa a VII-a), Ion Alexandru Babiuc, de la Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” Solca (clasa a VII-a, prof. Ilie Cosovanu), Dragoş Andrei Sîrghi, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava / Palatul Copiilor Suceava (clasa a VI-a, prof. îndrumător Carmen Amorăriţei şi Petru Crăciun).
La categoria Seniori s-au calificat şase elevi din judeţ. De la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”Suceava / Palatul Copiilor Suceava au avut cele mai bune rezultate Paul Florin Rebenciuc (clasa a IX-a, prof. Sorin Golda şi Petru Crăciun) şi David Corneliu Turturean (clasa a VIII-a, prof. Fănica Rotaru şi Petru Crăciun). Din lotul seniorilor mai fac parte Sabina Dumistrăcel, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava / Palatul Copiilor Suceava (clasa a X-a, prof. Carmen Amorăriţei şi Petru Crăciun), Dimitrie Cielecki, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni / Clubul Copiilor Fălticeni (clasa a XII-a, prof. Marcel Ciuruş şi Petru Crăciun) și Alexandru Ţehanciuc, de la Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” Solca (clasa a IX-a, prof. Ilie Cosovanu). Lotul este completat de Vitalie Lungu, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei / Palatul Copiilor Suceava (clasa a XII-a, prof. Mioara Şaramet şi Petru Crăciun). Vitalie a fost singurul elev din judeţ care în 2016 a participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie și Astrofizică, din India, care a adus la masa competiţională echipaje din peste 40 de ţări. Vitalie a obţinut menţiune.
Reamintim că în 2014 Suceava a găzduit cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, sub organizarea Inspectoratului Şcolar Suceava, a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi a Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”. Probele de concurs s-au defăşurat la Complexul "Conacul Domnesc", la Observatorul Astronomic şi pe platoul Mănăstirii Dragomirna.