Unul dintre denunţătorii din dosarul procurorilor DNA în care au fost târâţi trei poliţişti de la Secţia Rurală Gălăneşti, dar şi şeful SIPI Suceava, Cristian Macsim, Gheorghe Ion Ciotău, a fost condamnat într-un nou dosar, de această dată pentru dare de mită. Deşi se află la a doua condamnare în câteva luni de zile, Gheorghe Ion Ciotău a beneficiat din nou de suspendarea pedepsei sub supraveghere. Sentinţa a fost dată de Tribunalul Suceava şi nu este definitivă, decizia fiind atacată deja cu apel. Un amănunt deloc de neglijat este că acuzaţiile împotriva poliţiştilor de la Gălăneşti au fost legate şi de acest dosar. Poliţiştii au fost acuzaţi că nu şi-au făcut treaba şi i-au înscenat lui Ciotău mai multe infracţiuni, iar în baza denunţurilor oamenii legii au fost târâţi într-o anchetă de doi ani, până când DNA a clasat dosarul, constatând că faptele imputate poliţiştilor nu există.
Condamnat pentru dare de mită, contrabandă, tentativă de distrugere şi instigare la mărturie mincinoasă
Revenind la Gheorghe Ion Ciotău, acesta a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi condamnat pentru că i-a dat mită unui angajat al Ocolului Silvic Marginea, Dragoş Prelipcean, pentru a tăia mai mulţi copaci, în apropierea albiei râului Suceava, pe raza satului Costişa, comuna Frătăuţii Noi. La percheziţiile efectuate ulterior, poliţiştii au ridicat în jur de 10 mc lemn.
Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Gheorghe Ion Ciotău la 1 an şi 4 luni de închisoare, pentru dare de mită, în timp ce silvicultorul care a luat mită a primit 2 ani şi 9 zile închisoare suspendată sub supraveghere. În cazul lui Gheorghe Ion Ciotău, Tribunalul Suceava a dispus contopirea pedepsei de 1 an şi 4 luni de închisoare pentru dare de mită cu cele mai vechi, rezultând doi ani, trei luni şi zece zile de închisoare. Deşi cumulată, pedeapsa a fost suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 3 ani de zile. În primul dosar în care a fost deja condamnat, Ciotău a fost găsit vinovat pentru infracţiunile de contrabandă, tentativă de distrugere şi instigare la mărturie mincinoasă. Noianul de infracţiuni de până acum nu a fost suficient pentru o pedeapsă cu executare, cu menţiunea că verdictul final va fi dat totuşi de Curtea de Apel Suceava.
Dosarul cel mai complex, pentru spargeri în serie, la Judecătoria Rădăuţi
Pentru Gheorghe Ion Ciotău, dosarul cu cele mai multe acuzaţii abia urmează să fie soluţionat de judecători. Gheorghe Ion Ciotău, Adrian Ovidiu Cîrstean şi George Romică Ungureanu sunt trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, într-un dosar de furt calificat în care sunt aproape 30 de părţi vătămate. În acest dosar este vorba de fapte de furt comise în mai multe comune din zona Rădăuţi, despre care există probatoriu solid împotriva celor trei inculpaţi. Alte peste 20 de furturi în care tot cei trei sunt suspecţi au rămas cu AN (autori necunoscuţi). Pentru poliţiştii care au muncit la probarea acestor furturi avea să urmeze coşmarul anchetei în care au devenit acuzaţi de abuzuri de cei pe care i-au cercetat şi pus sub acuzare.
Procesul în care sunt judecaţi cei trei inculpaţi pentru furt a început la Judecătoria Rădăuţi tocmai din septembrie 2014, însă nu a fost dată încă o soluţie.