La invitaţia Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus a participat, în data de 5 martie, la tradiţionala sărbătoare a primăverii „Mărţişor”, ediţia XXII-a.
Evenimentul a avut loc în sala Palatului Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi,cu participarea colectivelor artistice din trei ţări vecine: Ucraina, România şi Republica Moldova.
Potrivit reprezentanţilor grupului din Vicovu de Sus, „cântecele şi dansurile noastre strămoşeşti constituie o mărturie a faptului că românii din Nordul Bucovinei îşi iubesc graiul şi portul, obiceiurile şi tradiţiile neamului, că sunt uniţi şi neînvinşi. Într-un număr foarte mare, peste aşteptările organizatorilor, s-au adunat sute de români din întreaga Bucovină”.
După mesajul de salut şi de încurajare rostit deExcelenţa Sa Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi, au urcat în scenă tinerii de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” cunoscuţi publicului din Nordul Bucovinei din numeroasele activităţi cultural-religioase desfăşurate în ultimii ani. Programul artistic a fost conceput special pentru această sărbătoare şi a constat în cântece şi versuri din folclorul bucovinean.
Grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus a luat fiinţă în anul 2008 la iniţiativa prof. Vasile Schipor, cu binecuvântarea şi susţinerea Mănăstirii Putna, a directorului prof. Angelo Cătălin Bărbuţă, din dorinţa de a promova valorile culturale şi tradiţionale din zona Bucovinei. Acest grup reprezintă o cinste pentru comunitatea din Vicovu de Sus şi oferă un alt mod de trăire a credinţei ortodoxe străbune. În ciuda atâtor alte tentaţii cotidiene, s-a ales folclorul, tradiţia ca mijloc de exprimare, de etalare a talentului şi creativităţii tinerilor.