Cei mai merituoşi doctoranzi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au fost evidenţiaţi marţi, 7 martie, cu prilejul Zilelor USV, aceştia fiind premiaţi pentru activitatea de cercetare pe care o desfăşoară.
La Şcoala Doctorală de Ştiinţe Aplicate şi Ştiinţe Inginereşti a USV, titlul de „Doctorandul anului” a fost oferit Mihaelei Poienar (a cărei lucrarea este coordonată de universitarii Dan Milici şi regretatul Dorel Cernomazu). În cursa pentru acest premiu, tânăra a obţinut un scor cumulativ de 338 de puncte, fiind recompensată şi pentru diversitatea rezultatelor de cercetare. Este prim autor sau coautor la opt articole indexate ISI, a depus patru cereri de brevetare la OSIM, aceasta susţinând public teza de doctorat în noiembrie 2016.
De partea cealaltă, la Şcoala Doctorală de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii, titlul de „Doctorand al anului” a fost adjudecat de Oana Elena Grozavu Lenţa (a cărei lucrare este coordonată de Sorin Maxim), aceasta având un scor cumulativ de 415 puncte. Este prim autor sau coautor la 5 articole indexate ISI, are şapte studii publicate în volume de specialitate, figurează cu nouă prezentări la conferinţe şi a fost moderator în cadrul unei secţiuni la una dintre conferinţe.
Potrivit prof. univ. dr. Rodica Mărioara Naghi, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul USV, competiţia „<Doctorandul anului> se află la cea de-a IV-a ediţie”, aceasta urmărind recompensarea simbolică a rezultatelor obţinute de doctoranzi.
Aceasta a mai arătat că la ediţia din acest an juriul a acordat şi un premiu special Florinei Dranca (îndrumător Mircea Oroian), pentru publicarea unui articol în calitate de prim autor într-o revistă ce se clasează pe primul loc pe plan mondial în domeniul său de cercetare.
Cât priveşte finaliştii competiţiei, aceştia au fost în număr de cinci pentru fiecare şcoală doctorală.
La Şcoala Doctorală de Ştiinţe Socio-Umane finaliştii sunt Iulia Corduş (coordonator Muguraş Constantinescu), Mihai Costea (Valentin Hapenciuc), Ana Maria Ivanov (Muguraş Constantinescu), Lucian Mocrei Rebrean (Sorin Maxim) şi Oana Elena Grozavu Lenţa (a cărei lucrare este coordonată de Sorin Maxim).
La Şcoala Doctorală de Ştiinţe Aplicate şi Ştiinţe Inginereşti finalişti sunt Florina Dranca (coordonator Mihai Oroian), Aritina Haliuc (Maria Rădoane), Sergiu Pădureţ (Gheorghe Gutt), Mihaela Poienar şi Ionel Sahlean (Vasile Găitan).
231 de doctoranzi la USV, 59 fiind înmatriculaţi în anul I
În cadrul şedinţei festive de marţi, Rodina Mărioara Naghi a menţionat că la USV funcţionează două şcoli doctorale – Şcoala Doctorală de Ştiinţe Aplicate şi Ştiinţe Inginereşti, cu nouă domenii, şi Şcoala Doctorală de Ştiinţe Socio-Umane, cu 15 domenii.
Aceasta a mai arătat că la Universitatea din Suceava sunt 44 de coordonatori de doctorat, dintre care 32 sunt titulari ai USV, trei cadre didactice obţinând în 2016 abilitarea - Gianina Laura Bouriaud, Bogdan Popoveniuc şi Ovidiu Morar.
„Prestigiul şcolilor noastre doctorale, precum şi diversitatea domeniilor acreditate au determinat interesul unor specialişti din ţară pentru alegerea universităţii noastre ca instituţie la care să se înscrie pentru susţinerea acestui examen”, a menţionat Naghi. Aceasta a mai completat că au ales USV cadre de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, din Oradea etc.
În ceea ce priveşte numărul de doctoranzi, acesta este de 231, 59 fiind înmatriculaţi în anul I. În 2016 s-au susţinut 26 de teze de doctorat.
”Dimensiunea recunoaşterii internaţionale este un obiectiv fundamental al şcolilor noastre doctorale şi o expresie a acestei preocupări este colaborarea cu alte instituţii din Europa pentru coordonarea tezelor de doctorat. Anul trecut, trei teze au fost susţinute în cotutelă, de Constantin Lefter (Universitatea Toulouse, Franţa), Cătălin Marcel Jureschi (Universitatea Versailles, Franţa) şi Ana Maria Zaiceanu (Universitatea Valencia, Spania). În acest moment sunt în derulare două astfel de coordonări, în cotutelă, ambele la Muguraş Constantinescu, cu o universitate din Atena, Grecia”, a mai punctat Rodica Naghi.
Cât priveşte contribuţia doctoranzilor la afirmarea cercetării de la USV, în anul precedent, aceştia s-au evidenţiat cu 30 de articole în reviste cotate ISI, 52 de articole sau studii publicate în volumele unor manifestări ştiinţifice, 93 de articole în reviste de specialitate recunoscute la nivel naţional sau internaţional, 116 lucrări susţinute la manifestări din ţară şi din străinătate, două proiecte câştigate prin competiţie naţională, şapte brevete de invenţie.