Un incendiu deosebit de puternic a lăsat dezastru în urmă în trei gospodării vecine din Putna, fiind distruse acoperişurile celor trei case şi mai multe anexe. Incendiul a izbucnit ieri dimineaţă, în jurul orei 4.50. În cele trei case locuiau opt oameni, printre ei trei copii, toţi membri ai familiei Puzdre, părinţii, copii ai acestora şi nepoţi.
Focul s-a propagat foarte rapid în condiţiile în care construcţiile, în majoritate din lemn, sunt apropiate una de alta. Având în vedere dimensiunea incendiului, şi mobilizarea pompierilor a fost pe măsură. La faţa locului au ajuns militarii Gărzii de Intervenţie Vicovu de Sus şi ai Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Putna, Bilca, Voitinel, Vicovu de Sus şi Gălăneşti. În total, s-a intervenit cu opt autospeciale cu apă şi spumă.
Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, a declarat: „La sosirea echipajelor ardeau violent mai multe anexe gospodăreşti şi acoperişurile a trei locuinţe, existând pericol de propagare la proprietăţile învecinate”.
Incendiul a fost stins în totalitate în jurul orei 10.00.
Din cele trei gospodării afectate, la prima au ars adăpostul de animale pe 50 de metri pătraţi şi acoperişul casei pe 130 de metri pătraţi. La al doilea proprietar, au ars acoperişul şi mansarda casei pe 130 de metri pătraţi, două anexe corp comun şi o magazie de lemne. Celui de-al treilea proprietar i-a ars acoperişul casei pe 75 de metri pătraţi şi s-au degradat 50 de metri pătraţi de tavan, pereţii interiori şi bunuri casnice. Din păcate, din casele cărora le-a ars acoperişul este greu de spus că s-a mai salvat ceva, acestea fiind puternic afectate la structura de rezistenţă. În incendiu au pierit inclusiv mai multe animale care nu au mai putut fi scoase la timp.
„Incendiul a izbucnit din adăpostul de animale al primului proprietar afectat, iar cauza probabilă a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric defect”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
Prin intervenţia lor, pompierii au salvat restul caselor de locuit, cu bunurile aferente, precum şi o locuinţă învecinată.
Primăria Putna promite sprijin
Viceprimarul comunei Putna, Marius Aanei, a declarat că familiile rămase fără acoperiş deasupra capului s-au mutat provizoriu la rude.
„Casele erau foarte aproape una de alta, aproape totul era lemn, iar focul s-a extins foarte repede, nu s-a mai putut face mare lucru. Am discutat deja cu oamenii aflaţi la grea încercare şi le vom acorda tot sprijinul posibil, vom propune în Consiliul Local acordarea unui ajutor de urgenţă pentru reconstruirea caselor”, a declarat viceprimarul.