Noul sediu al Centrului socio-vocaţional de zi din Siret, centru al Fundaţiei „O Nouă Viaţă”, care se află pe str. Dubovei, nr. 18, va fi inaugurat joi, 9 martie, la ora 10:00. Activităţile din cadrul Centrului socio-vocaţional de zi fac parte dintr-un proiect al Fundaţiei Umanitare “O Nouă Viaţă” care a început încă din anul 2008. În ultimii doi ani, Centrul vocaţional a funcţionat în cadrul Oratoriului Bisericii Catolice din Siret, în baza unui contract de comodat.
În cursul anului trecut s-a început, cu fonduri proprii, construcţia unei clădiri care va găzdui în curând activităţile Centrului Vocaţional. Clădirea construită în strada Dubovei, nr. 18, din Siret, respectă cele mai înalte standarde europene în domeniul construcţiilor şi se întinde pe o suprafaţă de 327,80 de metri pătraţi. Centrul oferă servicii pentru tinerii cu dizabilităţi, pentru comunitate, tinerilor din cadrul programului Drop-in, fundaţia organizând frecvent întâlniri, oferind suport medical, legal, sprijin în găsirea unei locuinţe sau a unui loc de muncă. În programul Drop-in sunt incluşi 20 de tineri cu dizabilităţi.
Obiectivele urmărite de Centrul socio-vocaţional de zi din Siret sunt: formarea de abilităţi sociale şi profesionale pentru tinerii cu dizabilitati, în vederea reinserţiei lor sociale şi profesionale; sensibilizarea societăţii, transmiţând populaţiei generale o viziune asupra dizabilităţii ajustată la realitate, pentru a favoriza atitudini sociale mai eficace şi solidare; Advocacy, prin întărirea reţelelor instituţiilor comunitare de sprijin social şi colaborare în vederea creşterii accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi la servicii de reinserţie profesională.
Pachete de servicii specializate
Serviciile oferite de fundaţie în cadrul Centrului de zi facilitează procesul de recuperare, (re)inserţie a persoanelor defavorizate, prin oferirea unui răspuns integral bazat pe metode educative, sociale, vocaţionale etc. de bază adaptate la necesităţile individuale. În Centrul socio-vocaţional de zi din Siret, personalul specializat oferă o abordare integrată, ca răspuns la nevoile de dezvoltare continuă a beneficiarilor, menită să furnizeze oportunităţi semnificative pentru viaţa lor. Serviciile Centrului socio-vocaţional de zi sunt furnizate în pachete de servicii specializate, de o manieră care să răspundă nevoilor beneficiarilor şi în concordanţă cu misiunea şi scopul instituţiei.
Activităţile desfăşurate în cadrul Centrului de zi sunt dintre cele mai diverse: comunicare/dezvoltare personală, socială şi profesională, deprinderi de viaţă independentă, atelier de realizare a decoraţiunilor din sticlă, bucătăria veselă – artă culinară, craft/artizanat, terapie prin dans, ştiinţe şi dezvoltare, educaţie pentru sănătate, jocuri/socializare, spa, activităţi recreative, miniexcursii.
Informaţii suplimentare despre Centrul socio-vocaţional de zi şi Fundaţia Umanitară “O Nouă Viaţă” pot fi obţinute vizitând pagina oficială www.fonv.org sau pe Facebook: Fundaţia "O Nouă Viaţă" Siret.
Ajutor pentru persoanele fără adăpost, cărora li se găseşte un loc de muncă
Fundaţia Umanitară „O Nouă Viaţă” a fost înfiinţată în anul 1997, scopul acesteia fiind dezinstituţionalizarea, integrarea şi susţinerea persoanelor cu dizabilităţi fizice şi psihice. Reprezentanţii fundaţiei lucrează cu persoane cu dizabilităţi pe care au reuşit să le reintegreze în societate, oferindu-le sprijin în activităţile zilnice. „O Nouă Viaţă” ajută familii din comunitate aflate în situaţii de risc şi pentru care hrana, adăpostul sau igiena sunt probleme majore. De asemenea, prin intermediul fundaţiei din Siret sunt ajutate persoanele fără adăpost, cărora li se găseşte un loc de muncă şi care sunt încurajate să ducă o viaţă independentă.
Reprezentanţii Fundaţiei Umanitare „O Nouă Viaţă” ne-au spus: „Suntem o fundaţie acreditată, a cărei activitate poate fi contabilizată astfel: opt case de tip familial, construite din sponsorizări, 57 de tineri care locuiesc în casele Fundaţiei <O Nouă Viaţă>, 16 tineri care au fost în grija noastră şi care duc o viaţă independentă, 20 de tineri cu dizabilităţi care sunt incluşi în programul Drop-in, 40 de persoane aflate în situaţii de risc care sunt sprijinite de Fundaţia <O Nouă Viaţă>. Avem un Centru Vocaţional, la care participă zilnic 100 de tineri cu dizabilităţi. Am ajutat 30 de tineri să-şi găsească un loc de muncă”.