Ziua de 7 martie este data la care Guvernul României, în anul 1990, a decretat transformareaInstitutului de Subingineri de la Suceava în Universitatea „Ştefan cel Mare”, prilej cu care universitarii şi studenţii organizează o serie de evenimente reunite sub egida „Zilele Universităţii”.
Una dintre manifestările consacrate aniversării Universităţii „Ştefan cel Mare” a fost şedinţa festivă de marţi, 7 martie, prilej cu care conducerea universităţii a prezentat raportul privind starea instituţiei, pe 2016.
Rectorul Valentin Popa a evidenţiat câteva dintre realizările din 2016, în capul listei plasând înfiinţarea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative.
Acesta a mai amintit şi de dezvoltarea a două noi programe în dublă diplomă cu Universitatea Bucovineană din Cernăuţi, Ucraina, dar şi de păstrarea locului I în clasamentul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru brevetele de invenţie obţinute. Universitatea din Suceava figurează cu 34 de brevete, fiind urmată de Universitatea „Transilvania” Braşov, cu 13 brevete, şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, cu 11 brevete.
Totodată, rectorul Universităţii a anunţat primul proiect major de cercetare în programul Orizont 2020, secţiunea Excelenţă în ştiinţă, coordonat de conf. univ. dr. Aurelian Rotaru. USV este coordonator al proiectului care va fi demarat în parteneriat cu alte şase instituţii de învăţământ din Germania, Spania, Franţa, Ucraina, Republica Moldova şi România.
Valentin Popa a mai anunţat şi prima companie spin-off în care Universitatea din Suceava este acţionar – Astdubel – condusă de prof. univ. dr. Gheorghe Gutt.
„Avem 5%. Este o nouă companie care implementează un proiect câştigat de noi în competiţie naţională, un proiect plasat pe primul loc la nivel naţional. În cadrul acestei întreprinderi, un brevet al USV este transferat în producţie, iar întreaga linie de producţie va fi realizată tot în cadrul companiei”, a punctat Popa.
Cât priveşte evoluţia locurilor bugetate pentru candidaţii români, acestea au cunoscut o creştere continuă, constantă, care se reflectă în finanţarea Universităţii.
De asemenea, creşteri au fost şi în cazul studenţilor străini, în anul universitar 2016-2017 fiind înscrişi 365 de studenţi străini. 323 sunt din Republica Moldova, 36 din Ucraina, Siria – 1, Turkmenistan – 1, China – 1, Spania – 1, Congo – 1.
Conducerea Universităţii a vorbit despre programele instituţiei, 16 din cele 18 domenii ale USV figurând în prima jumătate a clasamentului naţionale privind calitatea cercetării, iar 12 dintre domenii se află în prima treime a clasamentului.
Tot referitor la evenimentele importante din 2016, Valentin Popa a mai amintit de vizita ambasadorului SUA, Hans Klemm, dar şi de prezenţa USV, care a fost reprezentată de prorectorul Mihai Dimian, la ceremonia de aderare a României la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare), cel mai mare centru de cercetare din lume în domeniul fizicii particulelor.
Fond de salarii mai mare cu 66% faţă de 2011
În contextul în care Guvernul României implementează şi anunţă creşteri salariale, rectorul Universităţii a arătat că speră că acesta va găsi mijloacele pentru a putea susţine tot procesul de creştere a cheltuielilor de personal prin finanţarea de bază, fără a fi nevoie de majorarea taxelor studenţeşti. Acesta a mai menţionat că fondul de salarii a crescut cu aproximativ 66% comparativ cu 2011.
De asemenea, pentru sectorul cămin-cantină, cu buget separat, cheltuielile de personal au crescut cu 38% doar în ultimele trei luni, cu toate că subvenţiile au rămas la nivelul anului trecut.